Reklama:

4 i pół letni synek robi kupę w majtki (44)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
01-01-2009, 17:42:00

Syn rozwijał się prawidłowo, miewał często zaparcia będąc niemowlakiem, ale z pomocą czopków gdy sytuacja była już poważna wypróżniał się i problem nie był widoczny. W wieku trzech lat posłaliśmy go do przedszkola. Mieszkamy w małej miejscowości i przedszkole jest tylko jedno. Grupa była jedna, za to złożona z dzieci w róznym wieku tzn.3, 4, 5-cio latlów, był też jeden 6-cio latek i drugi z zespołem downa, który siał straszne spustoszenie w całym przedszkolu i był zagrożeniem dla innych dzieci( robił im krzywdę, bił zabierał sztućce, jedzenie, ranił np. kredką). Tym wszystkim zajmowała sie jedna pani na zmianę z drugą, z pomocą pani od posiłków, lub sprzątaczki.
Przedszkole wyposażone było w toaletę z małymi sedesami, nie było nocników, ani przedpołudniowej drzemki. Starsze dzieci radziły sobie, ale maluszki były zmęczone i nie potrafiły korzystać z toalety. Tak też było z moim małym, który choć zaaklimatyzował się szybko nie chciał zrobić kupy w przedszkolu.Po kilku dniach zaniosłam nocnik, ale to nie pomogło. Mój syn zaczął załatwiać się w majtki i codziennie wraz z dzieckiem odbierałam brudne majtki w foliówce. Problem pogłębił się do tego stopnia, że przeniósł się do domu. Dziecko notorycznie załatwiało się w majtki, lub brudziło bieliznę po kilka do kilkunastu razy dziennie. Nic nie pomagały prośby, groźby, tłumaczenie, nagradzanie za zrobienie do nocnika. Zaznaczam, że kupa wcale nie była twarda, z czasem jednak przerodziło się to w przewlekłe zaparcia i mój syn potrafił nie robić kupy nawet do 10 dni. Czopki nie pomagały, bo kupa była tak duża i twarda, dziecko tylko bardziej się męczyło. Gastrolog dziecięcy zalecił wtedy podanie laktulozy 3***5ml zwiększając codziennie dawkę o 5 ml wraz z dbridatem 2***10ml.po trzech dniach dziecko poczuło silne parcie i zrobiło kupę gigant, która miała niewyobrażalne wymiary. Na drugi dzień sytuacja podobna- ogromna kupa w nocniku. Niestety trzeci dzień nie był już tak owocny, dziecko przestało robić kupę na nocnik mimo nagradzania. Syn wrócił do punktu wyjściowego, tzn. z powrotem zaczął brudzić bieliznę i nie chciał robić na nocnik. Ta sytuacja trwa już półtora roku. Na przemian są to: brudzenie bielizny, lub nie załatwianie się wcale. Podajemy laktulozę z niewielkimi przerwami, również debridat. Po takiej przerwie, kiedy częstotliwość wypróżniania maleje prawie do zera, a po ponownym podaniu leku dziecko zaczyna znów czuć silne parcie i sam siada na nocnik, lecz wtedy kupa jest tak wielka i twarda, że "rodzi" ją w strasznych mękach i po kilku takich " porodach" zniechęca się do nocnika i woli robić w majtki. Obecnie od dłuższego czasu stolec jest lużny, co jest wynikiem zmiany diety na niskotłuszczową, pełną błonnika, z dużą ilością płynów i pozbawioną zupełnie słodyczy. Kupa wychodzi sama, tylko nie wtedy, gdy mały siedzi na nocniku.Byliśmy również u psychologa, lecz kilka wizyt nic nie pomogło (jedna na miesiąc). Jestem bezradna. Boję się, że nie przejdzie mu to, gdy pójdzie do szkoły. Zrezygnowałam z pracy na rok z tego powodu, ale muszę pracować, bo zaczyna brakować na życie, a leki nie są tanie, również mleko modyfikowane, do którego wróciliśmy od niedawna. Pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gość
27-01-2009, 17:03:00

Droga Elu czy znalazłaś odpowiedź dlaczego tak się dzieje?
Moja siostrzenica ma ponad 7 lat i nadal robi kupę w majtki.Ta sama przeprawa z psychologami, lekarzami itp. I niestety nic...
gość
27-02-2009, 10:44:00

Mój syn za miesiąc skończy dziewięć lat i również robi kupę w majtki. No może nie całkiem, ale brudzi bielizne prawie codziennie. Bardzo się tego wstydzi. przez dłuższy czas sądziłam, że to poprostu z lenistwa, że sie zabawi, że zapomni, ale on wciąż twierdzi że nie czuje. Gdy nie pomogło nagradzanie ani karanie udaliśmy sie do łekarza, który zalecił zmiane diety: wykluczenie mleka itp. ale to bez sensu bo przeciez te kupy wcale nie sa luźne.
gość
13-03-2009, 07:14:00

Mój synek ma 3 latka i też mieliśmy problem z kupkami. Na początku były co 3 dni potem co 4. Podawałam lactulozę i kupka była niby miękka ale po tylu dniach ogromnej objętości. Syn podskakiwał i powstrzymywał kupkę tak długo jak mógł. Ja pszeszukałam cały internet na ten temat. Ta sytuacja trwała u nas pół roku. W końcu znalazłam gdzieś informację że niektórym dzieciom pomógł wyjść z zaparć FORLAX. Trochę miałam obawy przed podaniem dziecku środka przeczyszczającego, ale świadomość zatrzymywania toksyn przez tyle dni w organiźmie i moja desperacja całą tą sytuacją przeważyły. Podawałam pół saszetki rozpuszczonej w pół szklanki wody. Po około tygodniu synek zaczął robić kupki codziennie. Gdzieś wyczytałam że Lactuloza zwiększa objętość kupki, a ten środek spowodował że były one normalnej wielkości i kosystencji i dziecko nie mogło powstrzymać się od jej zrobienia. Po iluś normalnych kupkach synek przestał się bać że kupka będzie bolała. Co prawda nadal robi ją w majtki (na toaletę nie chce usiąść) ale już codziennie a to jest dla nas ogromny sukces.
gość
17-04-2009, 09:40:00

moj synek ma ten sam problem gdy byl malutki faktycznie zrobienie kupy bylo porodem dzis maly ma 8 lat i ciagle brudzi majtki ja juz naprawde nie wiem co robic jak mu pomoc wiem jedno nie robi tego specjalnie on sie tego wstydzi ale nie moze nad tym zapanowac .Maly jest zdolnym dzieckiem nie ma zadnych odchylen tylko ten jeden problem ktory nie pozwala nam normalnie zyc blagam pomozcie
Początkująca
02-05-2009, 00:15:00

Jeszcze się ten koszmar nie skończył. Znalazłam na forum www.kafeteria.pl. mnóstwo matek z podobnym problemem. Wiele rodziców polecało tam preparat FORLAX , ale nam on pomógł niewiele- tzn. dziecko zaczęło się wypróżniać, ale niestety nie do nocnika, a po czasie organizm przyzwyczaił się do tego leku i przestał działać. Nie mam już siły. Syn ma już 5 lat i po wakacjach chcielibyśmy posłać go do zerówki, ale w tej sytuacji to raczej niemożliwe.
Początkująca
02-05-2009, 00:18:00

Jeszcze się ten koszmar nie skończył. Znalazłam na forum www.kafeteria.pl. mnóstwo matek z podobnym problemem. Wiele rodziców polecało tam preparat FORLAX , ale nam on pomógł niewiele- tzn. dziecko zaczęło się wypróżniać, ale niestety nie do nocnika, a po czasie organizm przyzwyczaił się do tego leku i przestał działać. Nie mam już siły. Syn ma już 5 lat i po wakacjach chcielibyśmy posłać go do zerówki, ale w tej sytuacji to raczej niemożliwe.
gość
04-06-2009, 11:44:00

Moje Drogie...U mojej siostrzenicy również nic się nie zmieniło... Po nocy wstaje z zabrudzona bielizną, ze szkoły wraca już z bielizna totalnie zabrudzoną... Na zadawane przez nas pytania dlaczego to robi, po prostu wyłącza się - tak jakby jej nie było, staje się nieobecna... I skąd to się wzięło.. Czy dziecko się przestraszyło? Czy może nadal chce pozostać małym dzieciaczkiem? Nie rozumiemy tego......
gość
22-06-2009, 16:52:00

czy nie ma nikogo mądrego, kto przestanie żalić się na forum a weźmoe się do roboty i przebada dziecko u specjalisty?
gość
22-06-2009, 17:02:00

Mam pytanie do moderatora, CZY FAKTYCZNIE JEST TU JAKIŚ SPECJALISTA, KTÓRY POMÓGŁBY TYM ZDESPEROWANYM RODZICOM? Bo wydaje mi się, że odpowiadacie tylko na takie problemy, o których można poczytać w encyklopediach internetowych!!!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Plamki przy infekcjach wirusowych
U mojego dziecka od pol roku pojawia sie pokrzywka na twarzy w czasie przeziebienia, temperatury. Zawsze kiedy pojawia sie plamki na twarzy to wiem juz ze bedzie synek chory. Czy u kogos dziecko tez tak mialo?
gość
Wyniki IgA oraz inne
Witam. W czwartek kolejna dawka szczepionki 6w1. Chciałam przed nią wykonać wyniki. Mały ma 10 i pół miesiąca oraz od listopada katar raz większy raz mniejszy. Wyszło podwyższone IgA 0.22 g/l. Norma 0.00-0.14. Do tego z morfologii nieznacznie podwyższone erytrocyty, hemoglobina i hematokryt oraz nieznacznie poniżej normy MCH, neutrofile. Z rozmazu krwi: gran. legmentowane 14 (norma 17-60), Limfocyty 82 (norma 20-70. Bardzo proszę o interpretację wyników.
gość
Ból głowy po summaded
Moja córka 5 lat, po 3-ech dawkach summaded po 5 ml na dzień, w czwartym dniu - okropny ból głowy, rano i wieczór. Ból głowy przy którym dziecko jest blade i bardzo słabe - nigdy takiej sytuacji nie mieliśmy. Paracetamol nie pomoga, bo tylko 2 godziny jest dobrze, potem znów ból powraca.
Niepokojące wyniki badan niemowlaka alat i aspad
Witam Mam pytanie odnośnie wyników krwi córki. Córka ma dwa i pół miesiąca, i miała przedłużająca się żółtaczkę. W 10 tygodniu wykonaliśmy jej badania krwi i bilirbulina całkowita wynosiła 2.53. Bilirbulina bezpośrednia 0,67 dodatkowo miała zrobione alat 64 norma do 33 i aspad 85 norma 32 Po konsultacji z pediatra kazano nam po dwoch tyg powtórzyć badania i dodatkowo zrobic ggtp,badani powtórzyliśmy i bilirbulina spadła do 1.1 czyli juz norma bilirbulina bezpośredni spadła do 0.34 a norma 0,50 ggtp wynik 96 norma do 203 lecz alat i aspad wzrosło alat 75 aspad 104. Prosze o jakie kolwiek informacje gdyż do pediatry aktualnie nie ma miejsc :-Y
Reklama: