Witam.
Moja 2 letnia córka, jest dość żywym dzieckiem. Od małego była marudna i impulsywna (pewnie po rodzicach :D) Ponieważ od kiedy skonczyła 1 rok jej postępy są niewielkie, oboje z męzem bardzo zaczęlismy się niepokoić,czy nie jest to początek np. autyzmu :(
Zgadza sie w jakimś stopniu tylko kilka rzeczy:
- jest wybuchowa,ma napady złości,zwłaszcza gdy jej czegoś zabraniam,kiedy ją strofuję itp. bywa że rzuca ze złości jakimś przedmiotem.
- bardzo mało mówi (od 3 tyg. nie używa smoczka,sama zrezygnowała z niego i zaczęła troche więcej gaworzyć).No własnie,mała głównie gaworzy,jak niemowlak :( mowi tylko kilka słów,wkółko je powtarza,nic nowego..... Słucha kiedy jej coś tłumaczę ale nie powtarza słów,jakby sie wstydziła,że źle coś powie(marudzi gdy ją proszę o powtórzenie itp)
- Czasami wogole nie reaguje na to co mówię i ŻE mówię,lub kiedy ją wołam,jakby żyła w swoim świecie.ale czasami wydaje mi się że ona nie reaguje na to czego nie rozumie,lub nie chce reagować,gdy mowie że ma coś zrobić... (Testowałam własnie małą podczas kąpieli,pytałam o rzeczy których nie zna:szampon,zakrętka itp. nawet nie podniosła głowy,chlapała sie dalej,ale gdy zapytałam "gdzie masz włoski,oczka itp" od razu zareagowała....
- przy spotkaniu z innymi dziecmi,interesuje sie nimi troche,ale nie umie sie bawić(b.rzadko przebywa z dziećmi).
- czasami zamyśla sie,jest nieobecna,ale rzadko. Najczęściej sie wyłącza gdy ogląda bajke,ale to chyba zrozumiałe
- czasami-b.rzadko- uderza się jakąś zabawką,lub główką np.w ścianę. Nie robi tego mocno,i nawet smieje sie przy tym, jakby to była zabawa .Ale gdy sie przewróci, reaguje płaczem.
Poza tym nic nie pasuje do pozostałych cech autyzmu
PROSZĘ O INFORMACJE PRZEDE WSZYSTKIM, GDZIE MOGĘ SIE UDAĆ PO PORADE?CZY DO LEKARZA PEDIATRY? CZY DO JAKIEJS PORADNI?
CZY MOŻNA ZACHOWANIE MOJEJ CÓRKI TRAKTOWAĆ JAKO JAKĄS CHOROBĘ? CHODZI MI PRZEDE WSZYSTKIM O ZASTÓJ W MOWIE,BO TO JEST PRZYCZYNĄ CHYBA WIĘKSZOŚCI NIEDOMOWIEŃ I LĘKU Z NASZEJ STRONY. DZIECI NASZYCH ZNAJOMYCH (MŁODSZE) WYDAJĄ SIĘ BYĆ MĄDRZEJSZE,BARDZIEJ ROZWINIĘTE...
Prosze o pomoc.
[addsig]