Reklama:

DZIWNE ZACHOWANIE DWULATKA.autyzm? (132)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
19-10-2008, 07:53:00

Ja w ciąży miałam problemy z nerką i leżałam ciągle w szpitalu, podawano mi zaszczyki przeciw bólowe tj. ketona i tramal, w końcu mnie cewnikowano. Karol urodził się po terminie 6 dni. Do roku życia mówił i przyswajał nowe słowa nawet je powtarzał, po szczepieniu wszystko się zmieniło (do tego doszło jeszcze to że poszłam z córką do szpitala. Karol myślał że mąż mnie wywiózł i wołał na wszystkich "mama" Karol ma dobrą pamięć, pamięta nazwy przedmiotów i interesuje się kolorami, ale nie powtarza, zaczyna częściej wymawiać mm... np. tata mm.... Od dwóch dni nauczył się rysować kółeczka, ze swoją siostrą(8,5 miesiąca) bawi się chętnie czasem ją uderzy głową lub ręką.Nie dzieli się z zabawkami a nawet zabiera je innym. Z klockow czasem buduje, najczesciej burzy.Co pani o nim sądzi?[addsig]
inka
Wtajemniczona
19-10-2008, 11:32:00

Jeżeli dostawała pani leki przeciwbólowe,a po długim czasie wszystko było wporządku,to rzeczywiście wskazywałoby to na problem z przyswojeniem szczepionki. Niestety zadne szczepienie nie jest dla organizmu obojętne.
To nie musi być autyzm, ale warto zrobić wszystko by dziecko zdiagnozować. Nawet jeśli to nie jest żadna choroba,to psycholog bedzie Pani mógł fachowo doradzić jak pracować z dzieckiem by wyeliminować niechciane zachowania dziecka.
Myśle ze Pani obawy nie są bezpodstawne i warto to sprawdzić. Zawsze im wcześniejsza diagnoza tym lepiej dla dziecka.
Ja nie jestem w stanie ocenić zachowania Pani synka. Lekarz w poradni prześledzi z państwem cały rozwój życia dziecka od czasu ciąży i to dopiero pozwoli mu zaopinować. My tutaj mozemy Pani co najwyżej poradzić jak najszybsze działania w tym kierunku. Jeśli Pani matczyne serce podpowiada że coś jest nie tak,to trzeba to sprawdzić. Ja popełniałam z mężem błąd przez co najmniej rok, bo słuchałam rodziny, która nam wmawiała,że nasze dziecko jest jedynie troche bardziej nerwowe. Ale serce mówiło mi coś innego,choć sama nie chciałam w to wierzyc....
Moja córcia zaczęła mówić jak miała 5-6 miesiecy (mama,baba) jak zaczeła chodzić przestała mówić a zaczęła wyć,stękać, piszczeć..... Do niedawna był to dla nas koszmar, byliśmy z mężem u kresu sił psychicznych, nie raz z maksymalnego zdenerwowania zaczelismy na nią krzyczeć (bo wkółko płakała i marudziła 24h/dobę). Aż powiedzieliśmy dość, nikogo nie słuchamy, trzeba działać bo sie załamiemy... Zawsze trzeba szukać wyjścia z sytuacji....
hania78
Początkująca
20-10-2008, 20:26:00

Byłam dzisiaj z dzieckiem u lekarza rodzinnego opowiedziałam mu swoją wersje o Karolu, stwierdziła że zauważyła u niego niemówienie, ale nas pomimo to wyśmiała,dla świętego spokoju dała nam skierowania do tutejszego laryngologa i neurologa i na podstawie ich opinii stwierdzi czy pojedziemy do Nowego Sącza do dziecięcej poradni zdrowia psychicznego. Chciałabym wiedzieć co jest potrzebne by przebadać dziecko w Centrum Zdrowia Dziecka?
inka
Początkująca
21-10-2008, 11:14:00

witam, prosze wziac od lekarza z przychodni skierowanie na badania do poradni np. neurologicznej w CZD w Warszawie, zadzwonic i umówic sie natermin w CZD, oprocz sierowania na wizyte nalezy zabrac ksiazeczke malucha i nasze ubezpieczenie, legitymacje -aktualna, lub jesli prowadzi sie działalnosc to 3 ostatnie wpłaty ZUS, bez tego lekarz was nie przyjmie. Jezeli termin byłby odległy, to radze umówic sie prywatnie, znalezc lekarza w centrum z danej dziedziny, specjaliste, najlepiej profesora, albo odynatora oddziału, pojechac a potem to on juz wam pomoze i pokieruje, podaje tez numer na prywatna wizyte do dr. Skotnickiej w warszawie, ona wam naswietli pobrem i powie co robic, prowadzi naszego syna od kilku lat, jezdzimy az z torunia, rejestracja miedzy 17-19 godz., tel. 501050329, koszt 100-120zł, za godzine, czas oczekiwania na wizyte okolo 1,5 miesiaca, napewno warto, bo bedziecie cos konkretnego juz wiedziec, powie tez jakie jeszcze badania i do kogo sie umówic, to lekarka z powołania, która drązy temat do skutku.
Wtajemniczona
21-10-2008, 17:56:00

Pani nie musi pytać lekarza rodzinnego o zgode na wizyte w poradni zdrowia psychicznego!! Co za lekarz takie bzdury mówi?! Moze pani zjawić sie zarówno u psychologa jak i u psychiatry BEZ SKIEROWANIA! Chyba że chodzi o poradnie specjalistyczną zajmującą się autyzmem.... Ja tak zrobiłam. w czasie oczekiwania na wizyte w poradni poszłam do psychologa i zrobiono dziecku całkiem przyjemne badanie.
A skierowanie do laryngologa to po co dała ???? Chyba do foniatry powinna dać ?
Niech pani jeszcze raz przeczyta przykładowe objawy autyzmu i zapisze sobie na kartke,co pani pasuje do objawów syna.
hania78
Początkująca
22-10-2008, 12:49:00

Byłam wczoraj u neurologa i po krótkiej obserwacji stwierdził u małego ''psychozę dziecięcą'' wyśmiał nas z podejrzenia autyzmu u takiego dziecka, dał lek ''haloperidol'' w kroplach. Laryngolog zastanowiła się i zaproponowała wizytę w Krakowskiej klinice laryngologicznej aby wykluczyć przyczynę niemówienia. Dziękuje za kontakt do Pani Doktor na pewno skorzystam.
inka
Wtajemniczona
22-10-2008, 14:54:00

Rozumiem, że neurolog nie przejął się brakiem mowy u dziecka?No cóż lekarze czekają do wieku 3 lat zanim zaczną działania....
Jesli lek pomoże to tylko zostanie sie cieszyc.
Życze wytrwałości.
hania78
Początkująca
22-10-2008, 18:35:00

Dodzwoniłam się do Pani dr. Skotnickiej jestem umówiona na 7 listopada na 14 do Czeladź za Śląskiem, przeprowadziła krótką rozmowę i udzieliła mi kilka informacji jak postępować z Karolem do czasu wizyty.
inka
Początkująca
22-10-2008, 22:49:00

witam ponownie, co do tych skierowan, jezeli jedzie sie pierwszy raz na wizyte do specjalisty i to w innym miescie, gdzie inna kasa chorych musi byc skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i nasze ubezpieczenie, przy kazdej nastepnej wizycie w danym szpitalu nie jest to juz wymagane,, ale zawsze na poczatku nowego roku wymagaja nowego skierowania z aktualną datą, bardzo sie ciesze ze umówiliscie sie do pani doktor, zycze powodzenia i buzka do góry.
Początkująca
26-10-2008, 11:43:00

Chciałabym wiedzieć jaka była reakcja dzieci na zachowanie Pani córki (i jakie zachowanie przejawiała Pani córka wobec tych dzieci), kiedy się za klimatyzowała córka w nowym otoczeniu, czy Pani z nią chodziła. Kiedy Pani postanowiła zapisać swoją córkę do żłobka przed leczeniem czy w trakcie. Mój syn również ma mało do czynienia z innymi dziećmi i chce wiedzieć na co liczyć gdy go zapisze i czy w ogóle go zapisywać? Proszę o szybko odpowiedź.
inka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
gość
Stękanie wudechowe podczas snu.
Witam. Syn podczas snu stęka przy wydechu tak jagby nie mógł wypuścić powietrza. W tym czasie cały czas sie przewraca z boku na bok.
gość
Przedwczesne dojrzewanie
Moja córka dostała miesiączkę w wieku 10 lat i 9 miesięcy. Wzrost obecnie 143 cm. Jesteśmy pod opieką endokrynologa ze względu na przedwczesne dojrzewanie płciowe. Wiek kostny przyspieszony o 2 lata. Pani doktor nie chciała hamować dojrzewania pomimo słabego wzrastania, liczyła , że córka urośnie i miesiączka nie nadejdzie tak szybko. Boje się że nie urośnie już więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
Reklama: