Reklama:

DZIWNE ZACHOWANIE DWULATKA.autyzm? (132)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
04-11-2008, 08:43:00

Czy Pani córka ma coś takiego jak zły lub dobry dzień? Jak radzi sobie Pani w trudnych sytuacjach i jak one wyglądają? W co się bawić z takimi dziećmi?
inka
Wtajemniczona
06-11-2008, 13:32:00

W poradni w Gdańsku miałam tylko 3 spotkania (nie wiem jak sie to praktykuje w innych poradniach.
Zły czy dobry dzień ma każdy,tak więc dziecko też.
Odnosnie koncentracji, to neurolog mi powiedział, że od 3-latka wymaga 5 minut koncentracji. Tak wiec nie ma co sie załamywac...
Dziś np. Córka nas obudziła o 4:30 na początku płaczem,potem wręcz wyła, dostała spazmów, rzucała nogami na łóżku. Wogle nie mogliśmy sie dowiedzieć o co jej chodzi i czego potrzebuje. to trwało jakieś 30 minut. Potem jej przeszło. Ponieważ bylismy zmęczeni nie zareagowalismy na to zachowanie jakos specjalnie spokojnie. ale w koncu jej przeszło...
Moja córka czesto miała (czasami sie jeszcze zdarza) napady płaczu, nerwy itp. nie jest to łatwe do przejścia,ale trzeba dużo spokoju i cierpliwości. Z uporem maniaka ciągle to samo powtarzać, tłumaczyć,prosić,ale bardzo spokojnie. No i mysle że tu jest najwiekszy problem - zachować spokój.
Ja z małą zaczynałam w wieku 2 lat rysować, układać proste puzle - drewniane, plastikowe klocki, kulanie,czy rzucanie miekkiej piłki,czytanie książek z barwną interpretacją itp. No wszystko dosłownie to co zainteresowało dziecko.A przede wszystkim trzeba dziecku dostarczac dużo ruchu na powietrzu dla rozładowania emocji itd.
hania78
Początkująca
10-11-2008, 08:42:00

Jesteśmy już po pierwszej wizycie, ogólnie to jesteśmy z niej zadowoleni. Wszystko co robiliśmy z dzieckiem do tej pory było prawidłowe i tak mamy robić nadal, musimy go nadal zapisywać i nagrywać. Czeka nas jeszcze jedna poradnia integracji sensorycznej, ale musimy dostać namiar od Pani Doktor Kamińskiej gdzie najbliżej nas taka poradnia się znajduje. Kolejna wizyta już za miesiąc. Podejrzewa u naszego dziecka dwie przypadłości zobaczymy która okaże się właściwą, dominującą. Do żłobka przydało by się go zapisać ale u nas niema żłobka jest tylko przedszkole, może tam nam pomogą? Staram się chodzić z nim do dzieci jakich tylko znam, ale nie zawsze wypada przyjść i w tedy siedzę w domu. Co jeszcze z nim robić? Jak się bawić i gdzie wychodzić na spacery? Proszę o każdą poradę.
inka
Początkująca
10-11-2008, 09:44:00

WITAM!!!
MATKO DROGIE KOBIETY JAK CZYTAM WASZE POSTY TO AŻ MI WSTYD.JESTEM MAMĄ PRAWIE 4-LETNIEJ GABRYSI.JEŹDZIMY PO WSZYSTKICH MOŻLIWYCH LEKARZACH ALE EFEKTÓW NIE WIDAĆ.NASZA CÓRCIA NIE MÓWI(PARĘ SŁÓW-MAMA,PA,AM ,DWA.)JAK CZYTAM WASZE POSTY TO PODEJRZEWAM ŻE TEŻ MOŻE MIEĆ AUTYZM TYLKO NIE BARDZO WIEM CO DALEJ.JEŹDZIMY Z NIĄ NA TERAPIĘ PSYCHOLOGICZNĄ (DWA SPOTKANIA) WCZEŚNIEJ WIZYTY U PSYCHOLOGA,LOGOPEDY,AUDIOLOGA,LARYNGOLOGA,NEUROLOGA I WSZĘDZIE TO SAMO PROSZĘ CZEKAĆ,CIERPLIWOŚCI.PONADTO MOJA CÓRKA MA DWIE TWARZE W DOMU ANIOŁ,SPOKOJNA PRZY SWOIM STOLICZKU MOŻE GODZINAMI PRZEGLĄDAĆ GAZETKI,KSIĄŻECZKI , ALE POZA DOMEM SZATAN BIEGA,NIE SŁUCHA,ZERO REAKCJI.DZIWNE W JEJ ZACHOWANIU JEST JESZCZE TO,ŻE W MOMENCIE KIEDY COŚ JEJ NIE PASUJE LUB CZEGOŚ JEJ ZABRANIAMY ONA ZATYKA USZY I PISZCZY.JESTEM BEZSILNA , CZUJĘ ŻE ZANIEDBUJĘ PRZEZ TO STARSZEGO (7-LAT) SYNKA,ŻE CAŁĄ UWAGĘ I WSZYSTKIE SIŁY PRZELEWAM NA GABRYSIĘ.PROSZĘ POMÓŻCIE WY JESTEŚCIE TAKIE OBSTUKANE W TYCH SPRAWACH A JA ZUPEŁNIE ZIELONA
Początkująca
10-11-2008, 10:36:00

witam. mam podobny problem i nie wiem co robić. bardzo się boję co będzie dalej. mam 6-letnią córkę i 2-letnie bliźniaczki. ta starsza i jedna z młodszych rozwijają się dobrze. natomiast ta druga bliźniaczka - Oliwka - jest od nich inna. nie wiem czy to taki charakter(introwertyk - ekstrawertyk) czy objawy jakiejś choroby.
3 dzień z rzedu Oliwka budzi się z płaczem - właściwie to krzyczy i nie wiem jak ją uspokoić - nie da się wziąść na ręce, rzuca mlekiem (wcześniej piła od razu po przebudzeniu), kładzie się na podłodze i tupie nogami i krzyczy. uspokaja się jak się do mnie przytuli. jak gdzieś wychodze to wchodzi na okno na parapet i płacze.w dzień teraz też jest strasznie nerwowa - jak czegoś nie może wziąć to zaczyna krzyczeć tak jak rano. W nocy śpi bardzo niespokojnie - budzi się, krzyczy i idzie spać dalej.potem odsypia to w dzień.
poza tym mało mówi .
czasem sobie kucnie, rozszerzy nogi jak żabka oprze się rękami i się kiwa - nie wiem czy jest to onanizm dziecięcy czy choroba(jej siostra czasem robi podobnie i wiem że to onanizm).
lubi słuchać muzyki
lubi ogladać gazety i książki
czasem maluje kredą po tablicy
bawi się z siostrami w ganianego czy na łóżku, kąpią się razem w wannie
ale jest też tak,że np budzi siostrę - dokucza jej i się śmieje
tak to jest raczej typem dziecka spokojnego, takiego mysliciela
nie wiem co mam zrobić, gdzie się z nią udać
BARDZO PROSZE O JAKĄŚ POMOC I POKIEROWANIE MNIE
jestem ze świętokrzyskiego - w mojej miejscowości nie ma neurologa dziecięcego ani chyba dobrego psychologa.
jJESTEM U KRESU WYTRZYMAŁOŚCI PSYCHICZNEJ - SZCZEGÓLNIE RANO GDY ONA KRZYCZY A JA NIE WIEM JAK JĄ USPOKOIC[addsig]
kasia
Wtajemniczona
11-11-2008, 06:32:00

10-11-2008 o 10:44, SIKOR45 :
WCZEŚNIEJ WIZYTY U PSYCHOLOGA,LOGOPEDY,AUDIOLOGA,LARYNGOLOGA,NEUROLOGA I WSZĘDZIE TO SAMO PROSZĘ CZEKAĆ,CIERPLIWOŚCI.

Ja siedziałam z mężem u neurologa 45 minut. Dobrze że wiedziałam o takim leku jak nootropil. Kiedy juz w zasadzie mieliśmy wychodzić,zapytałam,czy mógłby COŚ przepisać, jakis lek który przyspieszy jej to mówienie,bo my juz psychicznie nie wytrzymujemy (bylismy ze córki złe zachowanie w 50% zależy od niemówienia). Wtedy lekarz zapisał ten lek. Co prawda, każdy lek wpływa na organizm dziecka (chociażby obciąża nerki), ale ponieważ generalnie ten nie ma skutków ubocznych postanowilismy z mężem, że spróbujemy i to był strzał w dziesiątkę. A gdybym słuchała pediatry to dziecko pewnie do tej pory by nie mówiło. wiec wniosek: zanim pójdziesz do lekarza dowiedz sie jak najwiecej i podpowiadaj lekarzowi......
hania78
Wtajemniczona
11-11-2008, 06:56:00

10-11-2008 o 11:36, stepienk1 :
jestem ze świętokrzyskiego - w mojej miejscowości nie ma neurologa dziecięcego ani chyba dobrego psychologa.

Ja z córką próbowałam też róznych rzeczy przy takim zachowaniu. Nawet środki uspokajające, ale na dłuższą metę nie ma sensu. Musi pani dojść przyczyny. I uważam że z takimi sprawami to tylko do neurologa - na początku, potem psycholog i nawet może psychiatra - z tymi trzeba uważać na leki, które lubią serwować.. Neurolog moze zleci badanie EEG. U mojej córki z podobnym zachowaniem było podejrzenie początków padaczki i 2 miesiace temu zrobiono jej bad.EEG, które zresztą nie potwierdziło tej teorii.
Czy Pani dziecko zamyśla sie?Często, na długo?Chodzi o takie zamyślanie sie na minimum minutę i wtedy żadne delikatne szturchnięcie, machanie przed oczami itp. nie budzą dziecka z tego stanu. To też może być podstawą udania się do neurologa.
A z onanizmem,chyba do 8 roku nie ma co walczyć. Tak mowia mi lekarze. To sie zdarza b.czesto u dzieci,zwłaszcza przeżywających jakies zaburzenia nerwowe-neurologiczne,emocjonalne.(Moja córka zaczęła to nawet na początku robić w przedszkolu. Teraz juz jej sie raczej to nie zdarza(staramy sie zająć jej każdą wolną chwilę zabawą). Po 8 roku zycia warto z takim dzieckiem zgłosić sie do endokrynologa( o ile sie nie myle ), ktory moze zbadać na jakim tle jest onanizm (emocjonalno-psychiczny, czy hormonalny). Przy tym drugim mozna zastosować ponoć leczenie,przy pierwszym tylko terapię. Więc warto dbać o to by dzieci nie żyły w stresie i były "wybiegane"tak by nie kumulowały w sobie nadmiaru energii i emocji.
Pani jest w tej dobrej sytuacji, ze ma 3 dzieci. Ja z mężem przeszlismy wiele, bo ilekroć opowiadalismy specjalistom o dziecku i jego zachowaniu, pytali: "a to Państwa pierwsze dziecko?", po odpowiedzi twierdzącej czesto było widać taki głupi uśmieszek na twarzy. strasznie nas to irytowało, wiadomo o co chodzi, prawda.....?
hania78
Początkująca
13-11-2008, 14:44:00

Na te nasze problemy jest jedno wyjście obserwować bacznie dziecko i poświęcić mu mnóstwo czasu, nie jest to łatwe jak ma się więcej niż jedno dziecko. My odkąd coś ruszyło w sprawie naszego malca jesteśmy spokojniejsi, wiemy że oprócz nas ktoś ma go w fachowej opiece i krzywy mu nie zrobi. Gdyby nie to forum i życzliwość innych oraz chęć niesienia pomocy to nie wyobrażam sobie co by było dalej. Pozdrawiam
Jeśli ktoś jest z małopolski to w Nowym Sączu jest poradnia psychologi i psychiatrii dziecięcej, mogę się popytać o kontakt jak ktoś chce? [addsig]
inka
Początkująca
13-11-2008, 15:44:00

witam. dziękuję bardzo za odpowiedź. trochę się uspokoiłam, ponieważ Oliwka przestała mieć te napady złości - płaczu. już 3 czy 4 dzień rano jest spokój, a dni i noce też są spokojniesze. pójdę do pediatry po skierowanie do neurologa dziecięcego, ale już jestem spokojniejsza. myślę też cały czas o tym leku nootropil, tylko boję się ,że nieodpowiednia dawka może spowodować nerwowość i pobudzenie u Oliwki. zastanawiam się też nad przyczyną tych porannych napadów złości - może to przypadek ale stało się to po tym, jak zaczęłam jej dawać lek ZINNAT (lekarka dała jej na lekko zaczerwienione gardło) - dawałam jej 2 dni, a po każdej dawce płakała dość długo i nie mogła się uspokoić (jej siostra wymiotowała ten lek)
dziękuję bardzo za odpowiedź
kasia
Wtajemniczona
15-11-2008, 15:13:00

Na lekko zaczerwienione gardło to ja bym dała Tantum Verde spray, albo syrop prawoślazowy (zaleznie czy to jest początek anginy czy wysuszone,przesilone od płaczu gardło) A tym bardziej jeśli dziecko źle znosi lek,to koniecznie trzeba odstawić i zamienić na inny jeśli jest taka konieczność.
Nootropil- Dawkowaniem Pani sie nie musi martwić. Lekarz zapisze taką dawkę jak jest konieczna dla uzyskania efektu,a zarazem wskazana dla małego dziecka. Lek jest na recepte wiec specjalista to wipisze.U mojej córki nie widze zbytniej różnicy,pobudzenia.Trzeba przetestować przez miesiąc by sprawdzić jakie jest działanie. Jeśli dziecko bedzie nadmiernie pobudzone, można zawsze odstawić.
hania78

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Kinaza kreatynowa, CK, izoenzym MB.
Witam, w maju ubiegłego roku gdy córka miała 3 miesiące trafiłyśmy do szpitala z zapaleniem płuc, w badaniach krwi podwyższone Alat, Aspat do kontroli w poradni. Pediatra w sierpniu zleciła zbadanie CK przez utrzymujące się enzymy wątrobowe, CK wyszło ponad normę. Od sierpnia tamtego roku kinaza urosła do 400 - 480, CKMb - 40.3, Alat, Aspat w normie. Córka przebadana przez dwóch kardiologów, neurologa, za tydzień kolejny neurolog, pediatra rozkłada ręce.. internet przeszukany. Czy któryś rodzic spotkał się z takimi wynikami u dziecka i ostatecznie lekarze postawili diagnozę?
Jak skutecznie zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy macie jakieś sprawdzone metody lub strategie, które pomagają w zapobieganiu atopowego zapalenia skóry u waszych dzieci? Czego należ unikać w diecie dziecka, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia AZS u dzieci. 4 Lacti Baby zawiera 5 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) w dziennej porcji 5 kropli, zawieszonych w oleju kukurydzianym, które są skuteczne w zapobieganiu atopowemu zapaleniu skóry. Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Reklama: