Jestem mamą dwójki dzieci 2letniego Szymona i 7letniej Kasi. Syn chodzi do żłobka a córka chodziła do przedzkola a teraz poszła do szkoły.ZAWSZE na jesień dzieci przynoszą mi nieproszinych sublokatorów czyli OWSIKI. ja mogę już napisać podręcznik o tępieniu owsików.Mam kilka sprawdzonych sposobów i chętnie podziele się nimi z rozpaczonymi tępicielami.
Po pierwsze: Leki-żeden pediatra łaski nie robi, ma wypisać leki i już . rodzice biorą Vermox a dzieci Pyrantelum.
Po drugie: KONSEKWENCJA W HIGIENIE!!!!!! Pranie lub gotowanie pościeli i prasowanie.Do tego piżamy , bielizna osobist=majtki , ręczniki,prześcieradła i wszystko co może mieć styczność z odbytem. Prać i Prasować.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja już opracowałam sobie sysytem: daje leki, jak dzieci zrobią kupkę po lekach, zmieniam poszewki,piżamy i ręczniki, od razu piorę, odkurzam tapczany i wersalki i prasuje je. Tak, tak prasuje wersalki!!!!!!!Wietrze pościel i wale w nie trzepaczką, potem zakładam czystą pościel i świeże piżamy. Potem kolejna dawka leku za dziesięć dni i od nowa to samo.
Po trzecie : zmiana diety: owsiki nie lubią kwaśnego a lubią słodkie.Cytryna , witamina C, kiszona kapusta itp. Podobno nie lubią czosnku i pestek dyni. Odstawiam słodycze ( to bardzo trudne przy dzieciach!!!!!).
Po czwarte: to co wyżej napisałam dotyczy wszystkich domowników a nie tylko tych z owsikami.
Po piąte: sprzątanie łazienki CODZIENNIE, sedes i umywalkę traktuje ACE i wariuje od tego sprzątania
Po szóste: PILNUJE BARDZO higieny dzieci,krótko opcięte paznokcie, codzienny prysznic wieczorem itp.
OSTRZEGAM: można zwariować po zastosowaniu tego co napisałam ale TO JEST SKUTECZNE kiedy stosuje się to wszystko razem.
Na koniec jako podsumowanie zacytuje mojego męża, który widząc moją walkę z owsikami stwierdził:" takiego zmasowanego ataku to ja też bym nie przeżył a co dopiero te maleńkie owsiki" .
życze powodzenia i mam nadzieje że moje rady pomogą.
P.S Z niecierpliwością czekam na kolejną jesień i kolejny atak owsików. Ze mną nie mają szans. Ja ich spotkacie to im to przekażcie!!!!!!
Pa
iza