Reklama:

Mój 3 letni synek wali plecami i głową w oparcie kanapy (36)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
25-09-2015, 09:50:38

witam mam 35 lat i pamiętam doskonale jak w dzieciństwie odbijałam się na kanapie i to tak długo aż zasnełam. Był to pewnego rodzaju "uspokajacz" każdy człowiek reaguje w inny sposób na pewne bodźce zewnętrzne ja wybrałam to co robi twój synek. Nie ma w tym podłoża neurologicznego. Dzieci tak jak i dorośli w różny sposób radzą sobie z energią emocjami- wyrażaniem uczuć. Ja byłam dzieckiem które potrzebuje bardzo dużo uwagi i miłości, uwielbiałam być przy mamie, uwielbiałam jąj zapach, gdybym mogła nie odstępowałabym jej na krok. Pś. nie przejmuj się wyrosłam z tego skończyłam studia pracuje z dzieciakami
gość
13-06-2016, 13:12:46

To odbijanie jest skutkiem braku lub zbyt małej ilości kołysanka we wczesnym okresie rozwoju. Też tak robiłem przez całe dzieciństwo. Mam starszą o rok siostrę i o 10 lat młodszego brata którzy byli kołysani na wszystkie strony i tego nie robili a że mnie rodzice pod tym względem trochę zaniedbali więc tak wyszło. Sami mi o tym powiedzieli ale nie ma się czym przejmować, bo to raczej nie ma znaczenia w późniejszym rozwoju, poprostu trzeba nadrobić zaległości w kołysanki.
gość
13-06-2016, 13:14:10

Gość 2016-06-13 15:12:46
To odbijanie jest skutkiem braku lub zbyt małej ilości kołysanka we wczesnym okresie rozwoju. Też tak robiłem przez całe dzieciństwo. Mam starszą o rok siostrę i o 10 lat młodszego brata którzy byli kołysani na wszystkie strony i tego nie robili a że mnie rodzice pod tym względem trochę zaniedbali więc tak wyszło. Sami mi o tym powiedzieli ale nie ma się czym przejmować, bo to raczej nie ma znaczenia w późniejszym rozwoju, poprostu trzeba nadrobić zaległości w kołysaniu.
gość
14-05-2018, 00:42:02

Treść zablokowana przez moderatora

gość
23-09-2021, 10:50:52

WRWMAMA 2007-10-17 12:13:00
Normalny rodzic zawsze reaguje na dziwne zachowania swoich dzieci. Pytałam o to również nie jednego pediatrę. Niestety niewiele mi pomogli. Zauważyłam, że mały "wali" generalnie gdy siedzi na czymś z miękkim oparciem, najczęściej na kanapie lub fotelu. Robi tak w domu i jak jesteśmy u kogoś. Momenty w jakich się uderza (czasem lekko czasem bardzo mocno) to najczęściej gdy ogląda bajkę (nie każdą i nie przez cały czas), gdy na coś czeka , np na podanie jedzenia (ale nie zawsze). Zauważyłam, też że wchodzi na kanapę i zaczyna walić wtedy gdy , np brak mu już pomysłu na zabawę albo zabawa w którą się bawił przed chwilą już mu się znudziła. Czasami robi tak kiedy bardzo coś mu się podoba. A poza tym jest bardzo wesołym dzieckiem lubi się bawić, spiewać, rozmawiać, czytać książki, uwielbia samochody, klocki i rysowanie. Zauważyłam, że odkąd zaczoł chodzić do przedszkola to częstotliwość takiego zachowania znacznie się zmniejszyła. Jak mówię mu, że nie będzie oglądał ulubionej bajki jak będzie tak robił, to też przestaje. Mam nadzieję, że nie jest to nic groźnego. Wizytę u neurologa mam już umówioną. Ciekawa jestem co mi powie. Z góry dziekuję za radę.[addsig]
gość
23-09-2021, 10:53:21

Mój dwu letni synek robi identycznie ale tylko wtedy jak jest muzyka która mu się podoba więc nie panikuje choć nie jedna osoba zwróciła na to uwagę. Ludzie nie dajmy się zwariować wystarczy że mamy covida w kraju 😂
gość
02-11-2021, 07:58:22

Ja i mój brat kołysaliśmy się w łóżku przed zaśnięciem przez całą podstawówkę a ja dodatkowo czepałam głową o kanapę. Byliśmy dodatkowo lulani przez mamę...a mój brat zbój to był mocno kołysany w wózku bo tak ryczał....Wyrośliśmy z tego....bo był już wstyd....ja zostałam nauczycielką a mój brat policjantem. Wszystko jest z nami ok. Pozdrawiam
gość
28-08-2022, 12:12:47

WRWMAMA 2007-10-17 12:13:00
Normalny rodzic zawsze reaguje na dziwne zachowania swoich dzieci. Pytałam o to również nie jednego pediatrę. Niestety niewiele mi pomogli. Zauważyłam, że mały "wali" generalnie gdy siedzi na czymś z miękkim oparciem, najczęściej na kanapie lub fotelu. Robi tak w domu i jak jesteśmy u kogoś. Momenty w jakich się uderza (czasem lekko czasem bardzo mocno) to najczęściej gdy ogląda bajkę (nie każdą i nie przez cały czas), gdy na coś czeka , np na podanie jedzenia (ale nie zawsze). Zauważyłam, też że wchodzi na kanapę i zaczyna walić wtedy gdy , np brak mu już pomysłu na zabawę albo zabawa w którą się bawił przed chwilą już mu się znudziła. Czasami robi tak kiedy bardzo coś mu się podoba. A poza tym jest bardzo wesołym dzieckiem lubi się bawić, spiewać, rozmawiać, czytać książki, uwielbia samochody, klocki i rysowanie. Zauważyłam, że odkąd zaczoł chodzić do przedszkola to częstotliwość takiego zachowania znacznie się zmniejszyła. Jak mówię mu, że nie będzie oglądał ulubionej bajki jak będzie tak robił, to też przestaje. Mam nadzieję, że nie jest to nic groźnego. Wizytę u neurologa mam już umówioną. Ciekawa jestem co mi powie. Z góry dziekuję za radę.[addsig]
gość
28-08-2022, 12:14:50

Witam. Wiem, że temat dość odległy ale czy zostały postawione jakieś diagnozy u waszych dzieci. Mam taki sam problem i nie wiem co robić. Będę wdzięczna za każdą pomoc.
gość
26-09-2022, 12:43:51

Witaj. Mój syn obecnie ma już 18 lat. W żaden sposób go nie leczyłam. Lekarze nie widzieli w tym zachowaniu niczego złego. Zachowanie z czasem samo minęło. Syn nie ma żadnych problemów neurologicznych. Jest jak to się mówi normalny. Nie jest ani agresywny ani nieśmiały. Nie ma problemów z pamięcią czy jakichkolwiek problemów ruchowych. Szczerze mówiąc to nawet zapomniałam, że 15 lat temu napisałam o takim zachowaniu syna. Pozdrawiam serdecznie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: