[CYTAT
Czy tatatata czasami zagląda na forum? Chciałabym nawiązać kontakt i poradzić się w kilku sprawach, może tatatata ma kilka cennych wskazówek, bo ja już sobie nie radzę. Dziś nie wytrzymałam i dostała ode mnie po pupie, choć wiem że nigdy nie powinnam ją za to karcić.
Zrobiliśmy dwa razy badania na pasożyty i nic nie wyszło.
Obecnie jest trochę lepiej bo Maleństwo ma prawie 2 lata i udało się ją przekonać, że nie wolno ściskać nożek bo będą krzywe i nie będzie można szybko biegać ... no i inne dzieci nie ściskaja.
Pomaga ale zasypianie to "kokoszenie sie przez 1-2 godziny" (ale bez płaczu).
Wydaje mi się , że po prostu kiedyś miała pupę podrażnioną chyba od pieluchy (stosowaliśmy na to różne środki). Zaczęła sie drapać / ciągnąc ubranka / zaciskać nóżki ... i sie jej spodobało. Dodatkowo zaczęła tak zasypiać (bo się męczyła i było jej łatwo zasnąć). I tak zostało (przeszło w nawyk).... ale trzeba sprawdzić pasożyty, pierwotniaki, etc...
Ponizej zebrane info z różnych źródeł:
-----------------------------------------------------
Pasożyty przewodu pokarmowego, to takie jak (są to trzy rożne grupy):
1. pierwotniaki i ameby ( w Polsce występuje lokalnie
lamblia, ale występuje też w wielu innych miejscach na świecie).
2. grzyby i pleśnie (najczesiej candida, ale są też inne)
3. robaki:
a) obłe - np. owsiki, glista, tęgoryjce
b) płaskie - np. tasiemce.
Wymieniam dla porządku. One wszystkie moga dawać najprzeróżniejsze objawy.
Jednym z wielu - są objawy podobne do alergii.
Zaczęłam te wątki kiedyś, ponieważ tak jak Ty odkryłam, że lekarze nie
wykluczają tego problemu. Ale za to zaczynaja leczyć ALERGIĘ. U nas były to pasożyty,. "Alergia" zniknęła. Zniknęły lakierowane policzki. I sucha skóra.
Ale poza tym zniknęło też "porażenie mózgowe" i "padaczka" i "onanizm". Akurat takie objawy miało z tych miliona możliwych moje dziecko.
Były też i inne objawy. Ale to nie miejsce, żeby o tym pisać.
Ważne tu dodać, że u każdego jest inaczej.
Dlatego od jakiegoś czasu propaguję sprawdzanie pasożytów na dzień dobry. A dopiero potem szukanie innych przyczyn.
Ponieważ lekarze, jak zauważyłaś, nie często zaczynają od tego, także
laboratoria są "niedoświadczone" w poszukiwaniu pasożytów. Dlatego radzę jak ich szukać. Jak szukać tych w miarę dobrych.
Najlepszym dowodem na to, co piszę, że badania nazywane na "pasożyty" obejmują tylko robaki (pkt 3 a i 3b)i laboratoria nie uprzedzają, że te badania nie wychodzą. I nie mówią, że to tylko część pasozytów!!! Dlaczego? Bo robaki skłądają jaja średnio co 14 dni. I w kale tylko można znaleźć jaja. I teraz sama powiedz jeśli jutro pobierzesz próbkę, to trafisz w ten 14 dzień, czy bedzie do niego 2 dni przed, czy 8 po....
Dlaczego nie mówią o lambliach i grzybach, że to też pasożyty? I tamto badanie ich nie obejmuje. Nie wiem.
Zwyczajnie nie wiem.
Ale po to są właśnie takie fora.
I takie pytania, jak Twoje.
---------------------------
TO NIE ONANIZM, jedna z mam opisywala, ze jej 15 miesieczna coreczka tak sie zachowywała, i dziecko mialao zakazenie sromu i pochwy, zobacz, czy malutka ma czerwony srom - ona strasznie cierpi!!! A psycholozka to idiotka, do kwadratau, DEBILKA, twoja coreczka strasznie cierpi, moze to byc tez owsik, ktory wedruje
do sromu u dziewczynek. zadzwon do mnie, powiem ci co robic, bo mojha coreczka tez chorowala i tak sie zachowywala, tylko ona ma 4 latka i juz mi powiedziala, ze ja tam boli.. Jak nie bedziesz chciala dzwonic to idz do laboratorium, najlepiej w szpitalu dzieciecym i zrob wymaz z pochwy dziecku, to nie boli, Pani dotknie warg sromowych patyczkiem i zrobi posiew na grzyby i
bakterie i zrob jeszcze badanie kalu, a najlepiej od razu powiedz pediatrze oo swoich podejrzeniach i popros o odrobaczenie Pyrantelum - bo jesli mala jest w
zlobku to prawdopodobnie ma owsiki.
-----------------------------
wez jeszcze pod uwage watek pasozytniczy (dziecko nigdy nie jest za male na pasozyty: robaki, lamblie, grzyby). Dzieci czesto sie tak wyprezają np przy owsicy, bo je po prostu swedzi odbyt i na miare swoich mozliwosci probuja sie podrapac. Podobne objawy byly u dziecka sigvaris (forum alergie). Tamtej dziecwczynce (wtedy bodaj 7mcy) zdiagnozowano padaczke, onanizm dzieciecy i porazenie mozgowe. A przyczyna byly lamblie, a nie zadna choroba neurologiczna.
Neurolog to jedno, ale warto wykluczyc pasozyty. To nieinwazyjne badania, a byc moze zaoszczedzisz dziecku ciagania po nie wiadomo ilu lekarzach.`
--------------------------------
Mój synek ( 1,5 roku) przez pół roku stękał najczęściej przed zasypianiem, nawet przez pół godziny. Utrudniało to zasypianie, mały często był płaczliwy, rozdrażniony, obojetny na otoczenie,mam wrażenie , że zatrzymał się jego
rozwój psychiczny. Wielokrotnie zgłaszam to lekarzom, każdy lekceważył te objawy. Dopiero przez przypadek pielęgniarka zaproponowała mi badanie na pasożyty i lamblie. Wynik był pozytywny - lamblie. Po leczeniu Furazolidon +
Lacidofil stękanie ustąpiło. Badanie kontrolne nie wykazało obecności lamblii.
Dziecko odzyskało radość życia i wigor.
---------------------------------
Pasozyty - wszelkiej masci robaki, lamblie,
grzyby)... przy swiadzie spowodowanym owsica dzieci tak wlasnie probuja sobie ulzyc. polecam wyszukiwarke na forum zdrowie i na alergiach dzieciecych, w szczegolnosci posty sigvaris
DZIŚ okazało się, że to lamblia i grzyby Candidia !!