Reklama:

onanizm niemowlęcy (94)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Przypadki pediatryczne

gość
14-06-2018, 20:33:19

Treść zablokowana przez moderatora

gość
31-07-2018, 10:05:13

dziękuję wam bardzo za wpisy, moje dziecko robiło to od 3 mies. ma już 17 mies. i się nasila problem. Trochę mi pomogła fizykoterapeutka, tzn. pokierowała procedurami, bo już w poradniach PP zajmują się diagnozowaniem niemowlaków, niestety obowiązuje rejonizacja, w nie wszyscy umieją to robić dobrze, pokazała parę ćwiczeń ( u nas jest problem z chodzeniem) na rozwój mięśni. Potwierdzam, że lekarze olewają problemy (od zawsze to zgłaszałam swemu pediatrze, ortopeda też nic nie widział niepokojącego, a fizykoterapeuta widzi dysharmonię i pokazuje jak wzmocnić mięśnie, trenować balansowanie. Polecam kontakt z fizykoterapeutami dziecięcymi, nie łatwo ich tak od razu znaleźć.
gość
09-08-2018, 09:05:05

moja córka również zajmuje sobie TYM czas, odkąd skończyła 3 miesiące, a ma już 6 mies. Pediatra i neurolog uspokajają, ze to minie i trzeba odwracać uwagę dziecka. Byliśmy też u fizjoterapeutki, zaleciła, aby dziecko dużo przytulać, kołysać itd. Trzeba dziecko "odwrażliwiać" - kazała kupią zwykłą gąbkę do kąpieli/masażu i codziennie wieczorem np. po kąpieli taką szorstką gąbeczką wodzić po zewnętrznej stronie nóżek (od uda, przez kolano, aż do stópki i paluszków), a także po rączkach od wewnętrznej strony (od pachy, przedramienia, aż do rączki i paluszków) Nie wiem czy to nam pomoże, bo to świeże zalecenia, ale postanowiłam to Wam napisać... może komuś pomoże :) podobno dzieci maja krótka pamieć w tym wieku i jeśli przez miesiąc bedzie się dziecko tak pilnować, aby tego nie robiło to bardzo możliwe, że zapomni .
gość
19-08-2018, 10:55:47

Znamy problem,nasza córka zaczęła się "ocierac "jak miała 7 miesięcy. Teraz ma 15 i od miesiąca jest spokój. Odwiedziliśmy wszystkich specjalistów,którzy naszym zdaniem mogliby pomóc. Pani ginekolog poradziła żeby odpieluszkowac 10 miesięczne dziecko.Probowalismy córką zapoznała się z nocnikiem,nawet się polubili,służy jej do transportowania zabawek z jednego końca pokoju na drugi 😂poza tym cały dom zasikany i *** ale próba została podjęta.Wiec poszlismy do fizjoterapeuty,który poradził nam żeby kategorycznie zabraniac jej to robić pokazując,że się nam to nie podoba .Nie podjęliśmy próby bojąc się że córką popadnie w nerwicę. Pani z zajęć sensorycznych popatrzyła na nas jak na kosmitów sugerując padaczkę nie znając tematu wcale.Jedynke psycholog poradził żeby zrobić wszystko aby zapomniała nawyku lub założyć tyle par majtek aby uniemożliwić jej tej czynności. Pierwsza rada wydała nam się najsensowniejsza. A więc zaczęło się "oduczanie"Na początku nie było widać rezultatu ale z czasem zaczęło ustawiać. Zaprosiliśmy jej dzień ciekawymi zajęciami rower park wodny spacery plac zabaw woda aby nie miała możliwości się ocierac.W lecie jest łatwiej bo mało przebywa się w domu.Dodatkowo wyczytałam że może to być związane z zaburzeniami czucia głębokiego. Często chodziła na bosaka po różnych fakturach,dawałam jej dużo swobody pozwalając się wyszalec 😊i powiem tak miesiąc już nie ociera się wcale .Wiem że może problem wrócić więc jesteśmy czujni. To tego potrzeba tonę cierpliwość i morze pomysłów.Życzę wszystkim rodzicom aby uporali się z problemem i daje nadzieję że jest to możliwe. Powodzenia ☺
gość
20-08-2018, 11:55:57

A mam pytanie, jak czesto robila to Twoja corka? Z jaka częstotliwością? Czy przed snem rowniez byl ten problem? Moja mam wrażenie ze robila by to non stop jak tylko ja poloze. Momentalnie odwraca sie na brzuszek i sciska podkorczone nozki. Ma teraz ponad 7 mies. Wiec praktycznie caly dzien ja noszę. Staram sie jej odwracac uwage od tego juz od miesiaca... Ale zamiast lepiej jest gorzej...
gość
20-08-2018, 15:37:03

U nas największy problem był w ciągu dnia.W zasadzie robiła to za każdym razem jak tylko spuscilam ja z oczu.Nie byłam w stanie się ubrać bo od razu się kładla. Przed snem i wózku nie było tego problemu.Byly dni że było lepiej A później wracalo ze wzmożoną siłą. Zauważyłam też ze czym bardziej ja się denerwowalam tym tendencja była wzrostowa. Wiem że czasem można stracić nadzieję na poprawę ale trzeba z uporem maniaka odwracać uwagę
gość
23-11-2018, 21:07:15

Witam u nas to samo ...a w foteliku jest najgorzej ...jak to wyglada u was konkretnie ? Postaram sie zobrazowac nasz problem ... Córka robi "to" najczesciej jak ja ją nosze przodem do siebie i jak ja posadze na twardej powierzchni pupą ..gdy nie załatwi sie to na 3 dzien bez wypróżniania jest najgorzej wiec chyba ma to jakiś związek ... Wygina się brzuszkiem do przodu rece ma napiete czesto trzyma mocno zacisniete piesci na ramiaczkach od mojego stanika i ta mina buzia nabzdyczona wcisnieta jakby w ramiona i stekanie a raczej sapanie ... I te nóżki zaciskanie ale nie krzyżowanie i tak czqsami przed wieczornym snem 15-20 min :/ strasznie sie martwie ...mała ma tetaz 11 m-c robi to od 7 m-c i nasiliło się strasznie ...pytanie jeszcze czy wasze dzieci są po cc czy sn? My po cc :/
gość
04-12-2018, 09:08:29

Podobno czesciej ta przypadlosc zdarza sie u niemowlat, ktore urodzily sie przez cc, poniewaz nie mialy mozliwosci stymulacji ciala poprzez odczuwanie skorczow oraz samego przeciskania sie przez kanal rodny. To samo dotyczy wczesniakow- rowniez u nich zdarza sie to czesciej. U nas jednak nie mialo to żadnego znaczenia bo córcia przyszla na swiat o czasie i siłami natury. Walczymy z problemem od 3 mies zycia, a niedlugo konczy roczek. Odkąd zaczela siedziec bylo jeszcze gorzej..... Bo robila to lezac i siedzac, czy to w wozku czy w krzeselku do karmienia i w foteliku samochodowym. A odkąd raczkuje jest troche lepiej. Mam nadzieje ze jak zacznie chodzic to przejdzie calkowicie. Jednak martwi mnie ze bede ja karmic piersia w nieskonczonosc, gdyz tylko tak potrafi spokojnie zasnąć... Inaczej tylko z napinaniem sie :(
gość
01-01-2019, 13:47:27

A co robicie żeby uniemożliwić jej to ?
gość
17-05-2020, 11:15:28

Znalazłam się tu znów po paru latach, by napisać, że u dziecka stwierdzono autyzm. To co nazwała neurolog onanizmem było formą autonaprawy,stymulacją czucia głębokiego. Szlak by trafił tych specjalistów.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: