Witamina D to związek, który wspiera układ odpornościowy, wspomaga wchłanianie wapnia, pomaga utrzymać zdrowie kości i zębów oraz chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. W Polsce, ze względu na ograniczoną syntezę skórną, zaleca się jej suplementację. Wskazane dzienne dawki różnią się w zależności od wieku i stanu zdrowia. Przedawkowanie witaminy D, najczęściej wynikające z nadmiernej suplementacji, może prowadzić do hiperkalcemii, zwapnienia naczyń krwionośnych czy demineralizacji kości.
Witaminę D można uzupełniać na 2 sposoby – poprzez syntezę skórną i suplementację. W Polsce, ze względu na położenie geograficzne, synteza skórna w miesiącach jesienno-zimowych jest utrudniona, dlatego poleca się jej suplementację. Niestety popularność suplementów diety z witaminą D jest na tyle wysoka, że wiele osób przekracza zalecane dzienne dawki.
Dlaczego potrzebujemy witaminy D?
Organizm potrzebuje witaminy D do sprawnego przebiegu wielu przemian metabolicznych, co przyczynia się do ogólnej poprawy kondycji fizycznej i psychicznej. Oto, jakie są najważniejsze funkcje witaminy D:
-
wspiera odporność,
-
usprawnia wchłanianie wapnia,
-
wpływa na regulowanie ciśnienia tętniczego krwi,
-
pomaga utrzymać mocną strukturę kości i zębów,
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I i II oraz chorób autoimmunologicznych,
-
chroni przed wystąpieniem niektórych typów nowotworów, np. trzustki, prostaty, wątroby i jelit,
-
działa neuroprotekcyjnie, wspiera procesy poznawcze i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera i Parkinsona.
Witamina D: czy można ją przedawkować?, fot. panthermedia
Ile trzeba przyjmować witaminy D?
Źródła pokarmowe nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Dodatkowo w niektórych przypadkach synteza skórna może również okazać się niewystarczająca. Wobec tego wg najnowszych wytycznych z 2023 r. kluczowe znaczenie ma odpowiednio dobrana suplementacja.
Rekomendowane dobowe dawki witaminy D:
-
0-6 miesięcy – 400 IU,
-
6-12 miesięcy – 400-600 IU,
-
1-3 lat – 600 IU,
-
4-10 lat – 600-1000 IU,
-
11-18 lat – 1000-2000 IU,
-
19-65 lat – 1000-2000 IU,
-
>65-75 lat – 1000-2000 IU,
-
>75 – 2000-4000 IU,
-
kobiety w ciąży i karmiące – 2000 IU,
-
osoby z nadwagą i otyłością – podwójna dawka w zależności od wieku.
Przedawkowanie witaminy D – czy jest możliwe?
Przedawkowanie witaminy D z produktów spożywczych jest niemożliwe. Tak samo, jak w przypadku syntezy skórnej – organizm wypracował mechanizmy blokujące wytwarzanie witaminy D podczas długotrwałej ekspozycji na słońce.
Następstwa przedawkowania witaminy D, fot. panthermedia
Do przedawkowania dochodzi najczęściej na skutek nieodpowiedniej i długotrwałej suplementacji znacznie przekraczającej zalecane dobowe dawki rzędu 5000-10000 IU na dobę. O potencjalnie toksycznym poziomie witaminy D w organizmie mówimy, gdy jej wartość przekroczy 100 ng/ml. Dla porównania za optymalny poziom uznaje się 30-50 ng/ml.
Skutki przedawkowania witaminy D
Nadmiar witaminy D w organizmie może powodować hiperkalcemię (zaburzenie polegające na znacznie podwyższonym poziomie wapnia we krwi), czego groźnym dla zdrowia i życia skutkiem jest zwapnienie naczyń krwionośnych. Co więcej, przy przedawkowaniu witaminy D dochodzi do obniżenia gęstości mineralnej kości, spadku poziomu witaminy K i zaburzeń ze strony układu pokarmowego.