O odporności z „brzuszka” słyszy wielu rodziców. Czy tak faktycznie jest? Czy odporność naszego dziecka możemy budować odpowiednimi nawykami żywnościowymi? Okazuje się, że… tak!
Jelita stanowią niezwykle ważny element układu odpornościowego człowieka. Badania dowodzą, że tkanka GALT (z ang. gut-associated lymphoid tissue), czyli tkanka limfatyczna wypełniająca przewód pokarmowy odgrywa bardzo istotną rolę w budowaniu odporności organizmu.
Specyficzna budowa tkanki pozwala na aktywację komórek układu odpornościowego. Tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego zawiera ponad 70% limfocytów całego organizmu! Powierzchnia jelit sięga nawet 400 m2. Z racji wielkości to właśnie przewód pokarmowy jest najbardziej narażony na niebezpieczeństwo zaatakowania go przez patogen.
Wyspecjalizowane kępki Peyera, czyli skupiska grudek limfatycznych, są odpowiedzialne za produkcję komórek odpornościowych. W kępkach Peyera znajdują się specjalistyczne komórki znane jako komórki M, które rozpoznają bakterie i przekazują informacje do tkanki limfatycznej, gdzie sygnał odbierają pozostałe komórki układu odpornościowego. Sygnał przesyłany jest do innych części organizmu. W związku z tym, jeśli w jelicie pojawi się potencjalnie niebezpieczny mikrob, informacja na jego temat przekazywana jest do całego organizmu. Ogromną rolę w aktywacji działania układu odpornościowego z poziomu jelit odgrywa…mikrobiom jelitowy.
Pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy aktywuje GALT, wpływając tym samym na działanie układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne stoją na straży naszych jelit – wyścielając światło jelit, zatrzymują potencjalnie niebezpieczne związki czy patogeny. W sytuacji gdy bakterii probiotycznych jest zbyt mało, dochodzi do „rozszczelnienia” bariery, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Stąd tak ważne jest suplementowanie probiotyków w czasie choroby i antybiotykoterapii oraz … prebiotyków.
To, czym się żywimy i co jedzą nasze dzieci, ma wpływ na wzrost mikroflory w świetle jelit. Im więcej pożytecznych składników odżywczych, tym korzystniej dla dobroczynnej mikroflory. Czy odporność bierze się „z brzuszka”? Zdecydowanie TAK! Dbaj o to, co podajesz do jedzenia swojemu dziecku. Wzbogać dietę w produkty naturalne, a nie przetworzone. Postaw na naturalne probiotyki, które znajdują się w produktach kiszonych (ogórki, kapusta) czy jogurtach, kefirach, maślankach.