O tym, że jedzenie ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu – wie każdy. Naukowcy postanowili przyjrzeć się mechanizmom, które wiążą żywność, jaką spożywamy z prawidłowym funkcjonowaniem mózgu.
Food for thought – czyli kurs online realizowany przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Uniwersytetu w Turynie oraz Uniwersytetu Hihenheim w Niemczech ma odmienić naszą świadomość na temat tego, co jemy. Projekt realizowany przez trzy uniwersytety zaliczany jest do działań Wspólnoty Wiedzy i Innowacji. Jak przekonuje prof. Monika Kaczmarek, Kierownik Laboratorium Biologii Molekularnej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, dieta wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale przede wszystkim na funkcjonowanie wszystkich układów i narządów, w tym mózgu. Dobierając odpowiednią dietę, możemy „podkręcić” wydajność naszego mózgu. Jak wskazuje prof. Kaczmarek, odpowiednio dobrana dieta może wpływać na profilaktykę chorób o podłożu neurodegeneracyjnym. Jak więc dobrać dietę, która będzie pozytywnie wpływała nie tylko na nasze samopoczucie, ale również pozwoli lepiej funkcjonować układowi nerwowemu? Naukowcy postanowili wyjść naprzeciw wszystkim, którzy chcą się tego dowiedzieć, tworząc internetowy kurs, dostępny na platformie FutureLearn, pod adresem: https://www.futurelearn.com/courses/food-for-thought
Darmowy kurs oparty jest na poznaniu mechanizmów funkcjonowania mózgu, w oparciu o dostarczane z pożywienia składniki pokarmowe. Kurs stworzono w niezwykle przyjazny sposób – zawiera kilkuminutowe filmy, quizy oraz dysponuje możliwością dyskusji w specjalnie stworzonych do tego panelach. Co istotne – kurs jest darmowy, co tym bardziej powinno zachęcić wszystkich do skorzystania z niego. Dlaczego warto wziąć udział w kursie? Przede wszystkim po to, aby dowiedzieć się, jak to, co spożywamy każdego dnia, oddziałuje na każdą komórkę naszego ciała, determinując funkcjonowanie całego organizmu.