Osoby z celiakią częściej umierają przedwcześnie - pomimo większej świadomości choroby i lepszej dostępności żywności bezglutenowej. Wskazało na to badanie szwedzkich i amerykańskich naukowców.
Celiakia - choroba autoimmunologiczna powodująca przewlekłe zapalenie jelita cienkiego.Szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji, czyli około 400 000 osób. Możliwy związek tej choroby z nieco wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci został już zasugerowany przez niektóre wcześniejsze badania.
Zwiększone ryzyko śmierci we wszystkich grupach wiekowych
Naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Karolinska oraz amerykańskiego Uniwersytetu Columbia przebadali prawie 50 000 pacjentów z celiakią i ryzykiem zgonu.
Śmiertelność u osób z celiakią była wyższa o 21 procent w porównaniu ze zdrowymi osobami. Naukowcy zaobserwowali względny wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci we wszystkich grupach wiekowych, przy czym najbardziej widoczne było wśród osób w wieku od 18 do 39 lat.
Osoby z celiakią są narażone na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i chorób układu oddechowego.
Czym jest celiakia?
Celiakia to trwająca całe życie choroba autoimmunologiczna spowodowana nietolerancją glutenu. U osób z nietolerancją na gluten rozwija się autoimmunologiczne zapalenie błony śluzowej jelita cienkiego, co prowadzi do zniszczenia śluzówki kosmków i mikrokosmków. W rezultacie powierzchnia jelita cienkiego kurczy się, zmniejszając jego zdolność do trawienia i wchłaniania składników odżywczych.