Pora zimowa to okres zwiększonej zachorowalności na infekcje. Większość chorych sięga po antybiotyki jako skuteczny i sprawdzony lek. Niestety antybiotyk nie jest obojętny dla organizmu – nie ma umiejętności rozróżniania dobrych bakterii od złych. Niszcząc chorobliwe drobnoustroje, niszczy przy tym także i te dobre – będące elementem naturalnej oraz ochronnej flory bakteryjnej. Coraz więcej osób w leczeniu rezygnuje z syntetycznych antybiotyków i wykorzystuje walory zdrowotne naturalnych antybiotyków.
Jak pokazują badania, wiele osób nadużywa syntetycznych antybiotyków, uważając, że taka terapia szybciej wyleczy. Sięgając po lek tego typu, należy zdawać sobie sprawę, że drobnoustroje znajdujące się m.in. na śluzówkach nosa i gardła nabywają odporności.
Ważne! Niszcząc bakterie odpowiedzialne za chorobę, jednocześnie dochodzi do zwiększenia liczby szczepów odpornych wśród tzw. flory naturalnej.
Antybiotyk – syntetyczny czy naturalny?
Mimo że wciąż chorzy na wszelkiego rodzaju infekcje najchętniej sięgają po chemiczne medykamenty, coraz częściej wybierane są naturalne leki, a wśród nich naturalne antybiotyki roślinne.
Antybiotyk syntetyczny osłabia organizm. Jak już była mowa powyżej, bardzo często leki tego rodzaju wywołują odwrotne efekty, jakim jest uodpornienie się zarówno wirusów, jak i bakterii na działanie zażywanych leków.
Ważne! Skuteczność jest zmienna w czasie. Czynnikiem odpowiedzialnym za taki stan rzeczy jest częstotliwość używania owego leku.
Należy pamiętać, że syntetyczny antybiotyk nie zwalczy każdej przypadłości. W przypadku choroby wywołanej przez wirusy (m.in. przeziębienie, zapalenie gardła), skutecznym środkiem okazują się właśnie antybiotyki naturalne.
Ważne! Naturalnym antybiotykiem określa się wszystkie związki, których proces wytwarzania zachodzi bez pomocy człowieka i chemii.
Jakie rośliny są źródłem naturalnych antybiotyków?
Naturalne antybiotyki przede wszystkim wytwarzane są przez grzyby (pleśni z rodzaju Penicillium) oraz bakterie z rzędu promieniowców.
Składnikiem leków naturalnych nie tylko są wyłącznie penicyliny – to również sporo innych związków pochodzenia roślinnego m.in.
- fitoncydy (związki siarki), które występują m.in. w cebuli, paprotnikach i okrytonasiennych,
Ważne! Najwięcej fitoncydów wydzielają drzewa iglaste (m.in. jałowiec, świerk, sosna, żywotniki). Związki obecne są także w drzewach i krzewach liściastych (m.in. czeremcha, buk, porzeczka czarna).
- kwas hipuronowy znajdujący się m.in. w żurawinie,
- allicyna (czosnek, cebula).
Skuteczność naturalnych antybiotyków roślinnych
Skuteczność roślin o działaniu antybiotycznym jest duża. Jednakże intensywność działania poszczególnych ich rodzajów na organizm jest kwestią indywidualną.
Ważne! Każdy organizm inaczej przyswaja oraz w różnym stopniu reaguje na dostarczone mu produkty.
Naturalne antybiotyki charakteryzują się szerokim spektrum działania – mają właściwości:
- bakteriobójcze,
- przeciwgrzybiczne,
- odkażające,
- regulujące system nerwowy oraz trawienny.
Ważne! Rośliny o działaniu antybiotycznym nie osłabiają układu odpornościowego, nie powodują zatruć ani uodpornienia się patogenów.
Jak pokazują badania, część naturalnych antybiotyków charakteryzuje się działaniem zbliżonym do działania syntetycznych antybiotyków (w niektórych zakażeniach bakteryjnych mogłyby swobodnie je zastąpić).
Czosnek – numer jeden na liście naturalnych antybiotyków
Czosnek jest najbardziej znany jako skuteczny naturalny lek na odporność. Jednakże właściwości dobroczynnych ma on o wiele więcej. Bardzo istotne jest to, że w przeciwieństwie do antybiotyków syntetycznych nie osłabia systemu immunologicznego i nie zabija pożytecznych dla organizmu bakterii.
fot. panthermedia
Czosnek jako naturalny antybiotyk:
- wspomaga odporność (dzięki zawartości antyoksydantów),
- ma silne działanie antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne,
- obecność związków siarkowych (allicyna, skordynina A i C), jak i olejków eterycznych, wspomaga zwalczanie infekcji układu oddechowego.
Ważne! Właściwości lecznicze dla organizmu czosnek ma jedynie wtedy, gdy spożywa się go w surowej postaci (najlepiej rozgnieść ząbek na 10 minut przed zjedzeniem – pod wpływem reakcji chemicznej wydziela się esencja składników leczniczych).
Swoje zdolności lecznice czosnek zawdzięcza przede wszystkim obecności allicyny, która jest organicznym związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym oraz charakterystycznym zapachu.
Ważne! Allicyna jest 15 razy mocniejsza od penicyliny pod względem właściwości bakteriobójczych. Jeden ząbek posiada 5-17 miligramów owego dobroczynnego związku.
Czosnek to także źródło witamin z grupy B (B1, B2, PP, kwasu pantotenowego, B6), mikroelementów (m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas) i pierwiastków śladowych.
Ważne! Czosnek należy jeść z umiarem (2-3 ząbki dziennie). W przypadku spożycia większej ilości może dojść do problemów z wątrobą. Niewskazany jest dla osób chorujących na nerki. Ponadto czosnek może wywołać alergię, a także zakłócać działanie leków przeciwzakrzepowych.