Reklama:

Naturalne witaminy - czyli dlaczego warto jeść owoce?

Sławosz Marcisz

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Naturalne witaminy - czyli dlaczego warto jeść owoce?

shutterstock

Cytrusy

Czas wiosny i lata szczególnie sprzyja dojrzewaniu owoców. Po coraz niższej cenie będziemy mogli kupić świeże produkty, które są niezbędne dla naszego organizmu. W końcu nie tylko doskonale smakują, ale orzeźwiają, zaspokajają głód i dostarczają witamin w najlepszej, naturalnej formie.

Reklama:

Negatywne wolne rodniki

Palenie papierosów, prowadzenie stresującego życia połączonego jednocześnie z dużą aktywnością fizyczną czy złe odżywianie to tylko niektóre z czynników, które w naszym organizmie przyczyniają się do powstawania chorób. Zawarte w owocach antyoksydanty (karoten, ksantofil, witaminy itp.) neutralizują wolne rodniki, przyczyniając się do ochrony naszego organizmu (m. in. zmniejszą ryzyko chorób układu krążenia, niektórych nowotworów czy cukrzycy). O ile więc nie uda nam się wyeliminować wszystkich czynników, o tyle mamy wpływ na sposób naszego życia i odżywiania.

Pół kilograma

Według dietetyków w ciągu dnia dwukrotnie powinniśmy sięgnąć po porcję owoców. Jest to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Codzienna dieta powinna zawierać około pół kilograma owoców, stanowiąc uzupełnienie każdego posiłku. Dzięki zawartej w nich glukozie oraz fruktozie dostarczają więcej energii niż poranna kawa. Mogą też stanowić doskonałą przekąskę w pracy oraz wyśmienity zamiennik słodyczy (mają mniej kalorii, a jednocześnie przyspieszają metabolizm).

Wyprawa do sadu

Nie trzeba poszukiwać egzotycznych owoców – wystarczy wybrać się nawet na działkę. Na Łatwo dostępne jabłka zawierają witaminy C (która m. in. ułatwia gojenie się ran i złamań czy hamuje rozwój zaćmy), P (zmniejszającą przepuszczalność naczyń krwionośnych) oraz witaminy B (przyczyniającą się m. in. do prawidłowego funkcjonowania dróg oddechowych i wykazującą działanie uśmierzające ból).

Zawiera również fosfor i potas. Bogate w składniki jabłko przyczynia się więc do ochrony układu krwionośnego, wzmacnia zęby, włosy i paznokcie. Podobny skład mają również śliwki, które regulują trawienie oraz zapobiegają zaparciom. Wspomagają także układ nerwowy.

Leśna gimnastyka

Oczywiście nie chodzi o przysiady, ale o sięgnięcie na przykład po jagody. Bogate m. in. w żelazo, wapń i fosfor, a także w witaminy A (odpowiedzialną za prawidłowy stan skóry), B czy C wzmacniają naczynia krwionośne, chronią wzrok i regulują trawienie. Wysuszone potrafią hamować biegunki.

Niedaleko jagód odnajdziemy również bogate w witaminy B i C maliny. Zawierają one również cynk, żelazo i potas, łagodząc tym samym objawy reumatyzmu, reguluj trawienie, mogą działać przeczyszczająco. Stanowią też doskonały środek przeciwgorączkowy i przeciwkaszlowy.

Inne owoce

Sezon na truskawki to możliwość dostarczenia do organizmu witamin A, B i C, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Owoce te są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm oraz chorym na nerki i wątrobę. Magnez, żelazo oraz witaminy C czy E dostarczą również do naszego organizmu banany. Stanowią one doskonałe źródło cukrów potrzebnych do prawidłowej pracy mózgu (poprawiając jednocześnie nastrój, pamięć oraz koncentrację).

Wiśnie, brzoskwinie...

Nie sposób wymienić zalet i bogactwa witaminowego wszystkich owoców. Bogate w fosfor, żelazo, potas i witaminy wpływają na nasz organizm oczyszczając go, mobilizując do dalszej pracy i wzmacniając funkcje obronne. Pozwalają również dłużej zachować młodość m. in. dzięki witaminie E. Ponadto są niskokaloryczne a jednocześnie bardzo sycące, co doskonale chroni przed nadwagą.

Awitaminoza, Dieta, Mikroelementy, Odchudzanie, Odżywianie, Owoce, Posiłek, świeże owoce, Witaminy

fot. panthermedia

Najlepsze świeże

Warto pamiętać, że aby działanie wszystkich substancji było jak najbardziej skuteczne, powinniśmy jeść owoce świeże. Jeśli schowamy je w lodówce, poddamy duszeniu czy ugotujemy, stracą wiele cennych składników. Niezależnie jednak od wszystkiego warto postawić na owoce i – wpisując je do swojego menu – przyczynić się do wzbogacenia naszego organizmu.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

Niemowlak je za dużo
Hej, moje dziecko ma pół roku. Od początku karmione MM, bo ja nie mogłam karmić. Obecnie jest bardzo dużym dzieckiem. Waga i wzrost w górnych normach. Rośnie bardzo szybko. W dzień je prawidłowo (roz...
4 mies dziecko niechce jesc POMOCY!!
witam, moja corka od ponad miesiaca niechce spozywac mleka bylo podejrzenie o skaze lecz jednak to nie to badania byly poroobine w moczu wyszly male leukocyty a z krwi jak to jedna Pani doktor powied...
Reklama:
Reklama: