W marcu 2016 roku na łamach World Allergy Organization Journal został opublikowany artykuł zawierający wytyczne Światowej Organizacji Alergii (World Allergy Organization, WAO) dotyczące profilaktyki występowania chorób alergicznych. W artykule można przeczytać m.in zalecenia dotyczące stosowania prebiotyków czyli substacji wpływających na skład i aktywność mikroflory jelitowej. Podkreślono także niezmiennie, niepodważalne korzyści z karmienia piersią, które w istotny sposób wpływa na tworzenie prawidłowej flory układu pokarmowego dziecka.
Prebiotyki a profilaktyka alergii
Prebiotyk można zdefiniować jako substancję, której celem jest wytworzenie prawidłowej flory jelitowej, poprawiając w ten sposób funkcjonowanie układu immunologicznego, który ma istotne znaczenie w mechanizmach alergii.
W porównaniu do probiotyków nie zawiera on żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące, które w sposób selektywny stymulują wzrost lub aktywność jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii w przewodzie pokarmowym. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. czosnek, cebula, karczochy, skrobia. Prebiotykiem są także dodatki do żywności czyli suplementy diety.
W tym miejscu należy zaznaczyć, że naturalne prebiotyki (oligosacharydy) występują w mleku kobiecym. Karmienie piersią przyczynia się zatem do budowania prawidłowej mikroflory jelit dziecka.
Działania profilaktyczne można podzielić na trzy formy. Zapobieganie występowania choroby (w tym przypadku alergii) u dzieci genetycznie predysponowanych nosi nazwę profilaktyki pierwotnej. Zapobieganie występowania objawów u osoby, która miała kontakt już z alergenem nosi miano prewencji wtórnej. Wyróżniamy jeszcze trzeci element profilaktyki – działania, których celem jest zahamowanie choroby oraz ograniczenie występowania jej powikłań – profilaktykę III fazy. W każdej chorobie najistotniejszą rolę ogrywa prewencja pierwotna, której działania są nakierowane by nie dopuścić do rozwoju choroby.
fot. panthermedia
Profilaktyka według wytycznych Światowej Organizacji Alergii (WAO)
W zeszłym roku został opublikowany materiał Światowej Organizacji Alergii, który dotyczył profilaktyki alergii. Można w nim przeczytać m.in o stosowaniu prebiotyków, których celem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby alergicznej. Grupa ekspertów wykazała, że stosowanie prebiotyków w 1 roku życia w porównaniu do grupy nieprzyjmującej prebiotyków lub przyjmujących placebo zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób alergicznych jak astma, alergia pokarmowa oraz wyprysk atopowy.
Na podstawie tych badań, Światowa Organizacja Alergii sugeruje stosowanie prebiotyków u wszystkich niemowląt, które nie są karmione wyłącznie mlekiem matki, bez względu na czynniki ryzyka wystąpienia alergii. Jednocześnie nie zaleca stosowania prebiotyków u niemowląt karmionych wyłącznie piersią.
Nadal trwają poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czy stosowanie prebiotyków w ciąży i u kobiet karmiących piersią niesie korzyści. Należy pamiętać, że źródłem naturalnych prebiotyków jest pokarm kobiecy, który nie tylko przyczynia się do powstawania prawidłowej flory bakteryjnej jelit dziecka, ale także zawiera składowe układu immunologicznego, które odgrywają istotną rolę w rozwoju prawidłowych mechanizmów odpornościowych. W przypadku konieczności stosowania mleka zastępczego, dysponujemy mlekiem modyfikowanym dla niemowląt, które zawiera galaktooligosacharydy (GOS) i fruktooligosacharydy (FOS), będące prebiotykami.
Wybór konkretnej mieszanki powinien być przeprowadzony w konsultacji z lekarzem pediatrą. Należy pamiętać, że mleko modyfikowane wzbogacone mieszaniną prebiotyków nie stanowi zamiennika dla mleka kobiecego.