Reklama:

biegunka chlorowa (59)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
04-01-2011, 20:05:20

Witam Was:)a Skąd jesteście jeśli można zapytać?Widzę że Amelka ma super wage może i ja wkońcu sie doczekam u moich chłopców tez takiej fajnej wagi bo jeszcze im 3,5kg brakuje:) oj długo sie czeka na te kazde kilo więcej Pozdawiam gorąco Panią i Amelkę i mam nadzieje że będzie nas coraz więcej na tym forum
Jolanta
gość
12-01-2011, 07:23:12

WitamJesteśmy z Milewa w Kujawsko-pomorskim.Zauważyłam powiązanie apetytu mojej córki z ilością wypijanych płynów.Im więcej pije,tym lepszy ma apetyt.Na dobę potrafi wlać w siebie nawet 3l.(w tym 1,2l mieszanki wieloelektrolitowej).Zastanawia mnie to badanie kontrolne na utratę chloru w kale.Mała ma robiony jonogram,który robię w pobliskim laboratorium i jest on wystarczający.Pozdrawiam
Początkująca
12-01-2011, 09:47:19

Witam my juz nie jezdzimy na kontrolne badanie utraty chloru w kale bo i tak nam to nie jest do niczego potrzebne a jest to niezła wyprawa do Warszawy i juz 3lata nie jezdzimy.Wystarczaja nam badania jonów i gazometria,bo jak spada to zwiększamy leki i jest ok albo trzeba jechac do szpitala jak jest ciężko(np.grypa jelitowa).Pozdrawiam:):):)
Jolanta
gość
25-07-2011, 18:03:11

Witam! Mam następujące pytania: przeczytałam w pewnym arykule, że biegunka chlorkowa jest chorobą występującą rodzinnie, dlatego chciałabym zapytać, czy w Waszych rodzinach były wcześniej przypadki występowania tej choroby, czy dotyczy ona wyłącznie Wsazych dzieci oraz jakie jest ryzyko odziedziczenia tej choroby przez dzieci osoby cierpiącej na biegunkę chlorkową. Będę naprawdę wdzięczna za odpowiedź!
Początkująca
25-07-2011, 18:56:07

Witam wszystkich gości,
Jesteśmy właśnie po dwukrotnej hospitalizacji - dopadł Nas rotawirus. Na szczęście jest ok. Moja Marta waży 13kgwięc to 25 centyl, ale i tak nie jest źle. My do Warszawy nie jeździmy na chlorki w kale, ale robimy 2 razy do roku chlorki w moczu. Dostaliśmy takie zalecenia w Centrum, bo to ponoć bardziej miarodajne, tylko, że lekarze w Gdańsku nie mają norm jakie chlorki w moczu powinny osiągać...
Co do genetyki, jesteśmy po badaniach genetycznych i konsultacji genetycznej i okazało się, że oboje z mężem jestesmy nosicielami genów recesywnych, które w połączeniu dają gen wywołujący biegunkę chlorową. Marta, jako chora, na pewno przekaże swoim dzieciom ten gen, a jeżeli jej parner również będzie chory lub będzie chociaż nosicielem, to jest 25% prawdopodobieństwa, że ich dzieci, czyli moje wnuki również urodzą się chore. Ponoć jednak występowanie tego genu w Polsce jest bardzo rzadkie.Dlatego też ta choroba jest tak sporadyczna. Genetyk zapytała Nas czy nie ochodzimy z jednej miejscowości, czy jest prawdopodobieństwo naszego dalekiego pokrewieństwa .
Co do dolegliwości rodzinnych to zauważyliśmy jedynie dużą potrzebę dosalania posiłków u mojego ojca i brata, a mój mąż wypija w ciągu dnia bardzo dużo płynów. Jest możliwe, że ma to jakiś związek.
Pozdrawiam wszyskich serdecznie
gość
25-07-2011, 19:54:11

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i życzę mnóstwo zdrowia zarówno Martusi, jak i wszystkim innym dzieciom osób wypowiadających się tutaj. Jak to dobrze, że powstało takie forum, jesteście wspaniali!
gość
16-03-2012, 09:00:21

Witam! Poszukuję pilnie wszelkich informacji na temat biegunki chlorowej. Przeczytałem dokładnie całe forum i widzę, że wypowiedzi dotyczą głównie małych dzieci. Ja mam następujący problem: bliska mi osoba powiedziała, że jest chora na biegunkę chlorową, mniej więcej wytłumaczyła mi, na czym to polega, ale do wszelkich moich dokładniejszych pytań odnosi się niechętnie i unika rozmowy na ten temat. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat przebiegu choroby w dorosłym życiu. Nie wiem, czy choroba się ustala na pewnym poziomie i tak już zostaje, czy cały czas mogą nastąpić jakieś zmiany (zarówno na plus jak i na minus). I kwestia najważniejsza: nie wiem, czy wypada o to pytać, ale Wy jesteście lepiej poinformowani, macie kontakt z lekarzami, jesteście po badaniach różnych itd. Mianowicie, czy ta choroba wpływa w jakiś istotny sposób na długość życia? Problem ten nie daje mi spokoju, a nie mam odwagi zapytać jej wprost, dlatego proszę Was o pomoc! Czekam niecierpliwie na odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich!
gość
20-06-2012, 19:34:44

Hallo witam napewno na takie pytania odpowie pan dr .Socha z czdz w warszawie prosze tam zadzwonic i zapytać napewno udzieli wszelkich informacji:) pozdrawiam
gość
26-06-2012, 21:09:38

Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam :). Również pozdrawiam!
gość
08-07-2013, 10:07:43

Witam, czy biegunce chlorowej towarzyszy bol brzuszka i to ze robi sie twardy? A moze to od dodawania do mleka sodu i potasu takiej formie jak wpuszcza sie w zyly? U synka nie potwierdzono diagnozy a na CZD czekamy juz od 2 miesiecy i jeszcze 3 przed nami. Synek ma 5 miesiecy i jest wczesniakiem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: