Reklama:

biegunka chlorowa (59)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
04-12-2016, 10:04:45

Witam, ja bezwzględnie mogę polecić p. dr Izabele Jastrzębską niesamowita osoba z ogromnym doświadczeniem. Jako pediatra to anioł, świetnie się orientuje w małych brzuszkach. Od jakiś kilku miesięcy można się z nią również kontaktować konsultując on-line przez serwis konsultacje-lekarskie.pl
Zaufanie mam do niej niesamowite !!! Szczerze polecam
gość
16-02-2017, 15:19:35

Witam , jestem mamą 3 tyg dziewczynki i której podejrzewają ta chorobę. Proszę o informacje jakie badania i gdzie powinniśmy zrobić aby mieć pewność. Niestety w szpitalu mają małe a praktycznie żadne doświadczenie jeżeli chodzi o ta chorobę...
gość
27-02-2017, 09:24:56

Witam, mam na imię Rafał moja córka ma 2,5 roku i ma tą chorobę. Jeśli chodzi o badania, które trzeba wykonać to na pewno poziom chlorków w kale, moczu oraz krwi. W naszym przypadku było tak, że w szpitalu na oddziale pediatrii ustalono jak suplementować córkę (ile czego dodawać do mleka i w ilu posiłkach). W domu podawaliśmy suplementację i co 2 tyg. jeździliśmy do szpitala na badanie krwi po czym ustalaliśmy z lekarzem dalszą kontynuację leczenia. Po jakimś czasie chlorki się uregulowały i zrezygnowano z podawania suplementacji. W tym czasie powtórzono badania na występowanie chlorków w moczu i kale, które wyszły prawidłowo i po tym lekarze klinicznie wykluczyli biegunkę chlorkową, ale żeby mieć całkowitą pewność skierowano Nas do Szpitala na oddział nefrologii z podejrzeniem chorób nerek. W szpitalu wszystkie badania wyszły dobrze ale zaproponowano badania genetyczne pod kątem innej choroby, która dawała podobne objawy co do biegunki chlorkowej, które wykonywano w Korei Południowej. Wcześniej oczywiście lekarze także zalecali zrobienie badań genetycznych ale z ich wiedzy wynikało, że w Polsce nie robią a za granicą to prywatnie. Wyniki badań przyszły gdzieś po około 8 miesiącach i wyszły negatywnie ale lekarz poinformował Nas, że Koreańczycy z ciekawości również zrobili badanie pod kątem biegunki chlorkowej no i tu okazały się wyniki pozytywne. W tym czasie byliśmy cały czas pod opieką lekarza Nefrologa, bo córka ma także zwapnienia w jednej nerce (ale to niezwiązane z biegunką chlorkową), który co 4 miesiące zlecał badanie chlorków.
Córka jest obecnie pod opieką gastroenterologa (jeździmy raz w roku bo nie ma konieczności częstszych wizyt), oraz Nefrologa, nie podajemy żadnej suplementacji, rozwija się prawidłowo, jest radosna i energiczna, jedyny problem to waga (dolna granica),ale przy tej chorobie to optymalny wynik, poza tym luźne stolce i okresowe napady biegunek. Z czasem stolce mogą się unormować ale zawsze będą luźniejsze ale ich ilość będzie prawidłowa jak u zdrowego dziecka. Dodam że mamy 6 miesięcznego synka który jest zdrowy.
Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania piszcie na adres xrufus@vp.pl
Pozdrawiam
gość
10-03-2017, 10:03:16

Gość 2014-12-29 00:29:30
Witam,
Syn ma niecale dwa latka i chorobe potwierdzona badaniem genetycznym. Niestety zaden lekarz nie jest w stanie odpowiedziec na podstawowe pytania odnosnie zycia codziennego z ta choroba. 3 razy dziennie do posilkow dodajemy sód natri chloratum 10 % w chwili obecnej po 10 ml i syrop kalium po 5 ml. Interesuje mnie przyszlosc jak to wyglada u starszej osoby, jak funkconowac i wprost- duzo czasu i czesto jest sie w toalecie? Co najlepiej pic? Na co uwazac. Prosze pisac wszystko o cym powinno siewiedziec i jesli jest jakis dobry lekarz ktory mial z tym stycznosc to tez prosze o namiar.
witam rowniez jestem mama ktorej corka ma wbc chetnie wymienie doswiadczenia moja corcia ma 20 mies teraz .
Prosze o kontakt 513324158 Agnieszka
gość
10-03-2017, 10:07:15

jolpar1 2010-11-25 20:55:13
Witam,my jesteśmy z Gliwic:)Byłam z chłopcami w Centrum na potwierdzenie tej choroby i 3razy na kontroli bo jedynie tam można zrobić badania na utrate chloru w kale.p.Doktor chciał zebysmy co rok przyjezdzali na kontrole,pożniej nie robiono już żadnych badań i zawsze słyszałam ze są super prowadzeni(z czym się bardzo zgadzam) i zeby przyjechać za ROK.Moi synowie mają bardzo dobrą opiekę w klinice w Zabrzu szczególnie przez nasza p.Doktor prowadzaca ze jezdzenie do Centrum to jest dla Nas dość wydatek a nic więcej nam juz nie pomagają,także narazie nie jezdzimy bo to co chłopaki tracą to doustnie się uzupełnia a w razie wymiotów i tak trzeba jechać na kroplówke<może kiedyś się unormuje to wszystko i skończy się spanie w pampersach.,(Synowie biorą leki robione 5razy+3razy syrop kalium),Gorąco pozdrawiam:):):)
prosze o kontakt Aga 513324158
gość
20-06-2017, 16:29:02

Na pewno należy zgłosić się z tym do lekarza. Ja bym jednak spróbowała jakoś może ulżyć dziecku. U nas bardzo dobrze sprawdza się trilac na problemy z biegunką.
gość
12-11-2017, 12:33:30

Może spróbuj z jakimiś dobrym probiotykiem np. trilac
Początkująca
09-09-2020, 16:37:50

jolpar1 2010-10-16 23:19:35
Witam :)bardzo sie ciesze że Pani się odezwała:)Jeśli będzie Pani miała jakieś pytania to prosze pisać zmagamy się z tą chorobą ponad 7 latCzy jeżdzicie do CZDZ? Pozdrawiam i życze duzo zdrówka
dla córci:)Jeśli moge zapytać to zkąd jesteście?
Bardzo cieszę się, że znalazłam te forum i chętną do pomocy Panią Ja mam córcię półroczną i chętnie dowiem się jak najwięcej. Np. w jakiej formie podawała Pani leki. Jak później unormować stole i czy to możliwe? Chodzi mi o tym jak wygląda odejście od pampersa. Wiem, ze jeszcze mam czas, ale jestem niezmiernie ciekawa.
Gosia
gość
19-10-2020, 22:08:49

Gość 2010-07-02 21:50:16
JA JESTEM NA NIĄ CHORY ALE Z NIĄ DA SIE NORMALNE ŻYĆ (MAM 16 LAT)
Cześć, odezwij się proszę 667641135
Mam 27 lat i również choruje na tą chorobę
gość
09-01-2021, 21:08:38

Dzień dobry, choruję na Wrodzoną Biegunkę Chlorkową. W dzieciństwie byłam pod stała opieką lekarza. Niestety od kilku lat jestem bez opieki a mój stan zdrowia się bardzo pogorszył. Czy ktoś zna lekarza, który zna się na tej chorobie i leczy dorosłych? Prosze o pomoc 667641135 Dominika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: