Reklama:

Dziecko 16-miesięczne budzi się w nocy.Nie może zasnąć.Od 2 miesiąca!!! (45)

Forum: Rehabilitacja dzieci

Początkująca
29-01-2009, 10:04:00

Witam. Jak w temacie. Syn ma teraz 16 miesięcy. Jako noworodek spał "normalnie". Od 2 miesiąca życia do teraz ,noce które przespał bez budzenia sie można zliczyć na palcach jednej ręki! Jesteśmy juz wykończeni psychicznie i fizycznie. Dodam,że w dzień śpi raz - ok 12 i przesypia od 50 min do 2,5 godziny. ZAWSZE BUDZI SIE Z PŁACZEM ! - zarówno w dzień jak i rano oraz w nocy gdy się wybudza! Opiszę przebieg takiej nocy. Kąpiemy Krzysia ok.19-stej. Ok 21-szej dostaje butelkę z kaszą i kładziemy go spać.(Śpi w osobnym łóżeczku obok nas). I tak jest codziennie. W tych samych godzinach. Przy zasypianiu kręci sie na boki, wiję,pręży,rzuca smoczkiem,często buntuje sie i płacze jak sie na niego krzyknie z braku cierpliwości po ok 30 minutach - bo tyle to zasypianie średnio trwa. Poza tym trzeba koło niego siedzieć. Gdy zobaczy, że wychodzi sie z pokoju zaraz wstaje w łóżeczku i płacze. Wreszcie zasypia. Ok. 23-ciej pierwsze wybudzenie-płacz. Często - bo wypadł mu smoczek. Potem różnie - kilka razy co 10 minut, raz na 2 godziny, co godzine.... w sumie kilka rzay w nocy. Wstaje do niego, daje smoczka, jak dalej marudzi i płacze daje pić, jak nie pomaga to za chwile butelkę z mlekiem...I tak od 14-stu miesięcy praktycznie co noc! Jestm juz wykończony...Nieraz budzi się o 4-tej, 5-tej i już nie zasypia do rana. ZAWSZE Z PŁACZEM ! A miało być tak pięknie, że po roku wszystko sie unormuje.... Wiem,że każde dziecko ma inaczej, ale w tym przypadku to chyba już przesada i coś jest nie tak!
I teraz co do tezy, że jest to bezsenność:
Przyczyną są:

- ADHD- moim zdaniem w dzień nie jest nadpobudliwy

- lęk separacyjny - w tym wypadku nie istnieje. Mały śpi z nami, jesem przy TRUDNYM zasypianiu.

- leki - nie bierze

- zaburzenia funkcjonowania rodziny - nie kłócimy się, bawimy sie z nim, przytulamy, rozmawiamy....wiec też nie.

Ponadto:
- wprowadzone są rutynowe zachowania i stałe godziny pewnych czynności (kolacja, mycie się, kładzenie się do łóżka).

- nie stosuje leków ułatwiających zasypianie, co moze powodowąć paradoksalnie efekt odwrotny.

- bezpośrednio przed spaniem nie spożywa pokarmów i napojów utrudniających zasypianie.

WIĘC TO NIE BEZSENNOŚĆ!

Co do tezy, że są to leki nocne:

- Lęki nocne to zaburzenie emocjonalne występujące w pierwszej 1/3 części nocy (stosunkowo krótko po zaśnięciu), trwające zwykle od 1 do 10 minut. Zaburzenie to polega na silnym napadzie przerażenia z krzykiem, spoceniem, przyspieszeniem akcji serca i oddechu, ale bez świadomości.

WIĘC TO TEŻ NIE TO!

Proszę więc o sugestie co to może być i kiedy wreszcie będę mógł się wyspać? Bardzo dziękuję za ewentualna pomoc i opinie w tej sprawie!
Pozdrawiam!

Artur
Początkująca
29-01-2009, 13:46:00

czesc
ja tez mam corke teraz ma 4 lata ale do 6 miesiecy swojego zycia spala pieknie ale puzniej wszystko sie skonczylo wlasnie identycznie bylo tak jak w waszym przypadku do ukonczenia 2 lat przez corke to znosilam bylam wykonczona pytalam lekarzy czemu tak jest raz poszlam do lekarza prywatnie i powiedzialam mu co sie dzieje kazal porobic badania i wszystkie wyszly pozytywnie dziecko zdrowe jak ryba niepowinno byc problemow ze spaniem w domu atmosfera byla dobra wszystko robilo sie jak najlepiej zeby jej dogodzic ale to sie okazala nadpobudliwosc kotora okazywala sie w nocy bo w dzien byla przegrzeczna przepisal hydroksyzyne i przez osiem miesiecy jej podawalam rano i wieczor akorat poszla na ten tek on jest na bazie ziol wiec nie szkodzi ale pomoglo po ok miesiacu zaczela normalnie spac raz w nocy sie obudzila potem juz cale noce spala.

a moze dziecko ma owsiki i tez dziecko protestuje przed isciem spac.
jezeli duzo picia pije to wart tez zrobic poziom cukru we krwi bo maoze ma cukrzyce i to ujawnia sie tez niechceniem isc spac i budzeniem sie i czestym wolaniem o picie

tak jak juz pisalam lekarz rodziny powinien wam pomoc albo zrobcie badania nawlasna reke i powiedz lekarzowi co cie martwi a najlepiej to jest isc prywatnie bo lekarz sie bardziej przyjzy waszemu dziecku.

pozdrawiam
napiszcie co i jak .

[addsig]
[url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200511154580.png[/img][/url] <br> <br>[url=http://slub-wesele.pl/][img]http://s9.suwaczek.com/20090808265253.png[/img][/url]
Liderka opinii
30-01-2009, 20:54:00

Witam!
Z wpisu wynika, że link na temat bezsenności został już przeczytany i większość przyczyn trudnego zasypiania została wyeliminowana. A czy rozważaliście Państwo przesunięcie ostatniego karmienia na wcześniejsze godziny? Zachęcałabym także do lektury książki "Uśnij wreszcie" Tracy Hogg. Sama skorzystałam z kilku rad z dobrym skutkiem. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
31-01-2009, 12:13:00

Witam ponownie!
Dziękuje bardzo za odpowiedzi i zainteresowanie!
Co do cukrzycy....
Można zrobić te badania, fakt. Jednak to ,że mały pije i je w nocy nie wynika z tego, że potrzebuje (tak przynajmniej mi sie wydaje) lecz jest to mój sposób na uspokojenie go. Gdy zaczyna się wiercić wstaję i daję mu smoczka jeśli go wypluł. Jeśli dalej sie kręci daje mu butelką z herbatką. Najczęściej pomaga na godzinę, dwie. Przy następnym razie podaję mu bytelkę z mlekiem i kaszą ,smoczka....różnie. Co prawda budzi się z płaczem, ale nie jest to nagły płacz jakby mu się chciało pić. Najpierw wierci się,stęka...Jak czuje (nie wiem, czy świadomie czy nieświadomie), że nic się wokół niego nie dzieje to powoli zaczyna płakać i to się nasila. Wtedy wstaję i jak wyżej.
Spróbujem jeszcze przesunąć mu to karmienie przed spaniem, ale wątpię aby pomogło- przed snem zjada ok 200 ml. mleka z kaszą manną co nie jest przecież jakąś kosmiczną ilością a i ciężkostrawnym pożywieniem też nie.
Ciekawi mnie jeszcze to jego zasypianie. Kręci sie przy tym,wygina,wierci,pręży.... ZA KAŻDYM RAZEM. Tak jakby mu się spać nie chciało. A przecież cały dzień biega! Gdy spał 2 razy w dzień też tak było. Teraz śpi raz i jest tak nadal. W dzień też. Trwa to ok 20-30 min. Myśle, że przyczyna takiego zachowania jest jednocześnie przyczyną jego nocnych wybudzeń. Tylko co to jest???
Dodam jeszcze, że ma już kilkanaście zębów ( w tym trzonowe), czyli tyle ile powinien już mieć w tym wieku. Nie jest to więc też bolesne ząbkowanie.
Dziękuję jeszcze raz za sugestie i porady! Czekam na następne
Pozdrawiam!
Artur
Początkująca
03-02-2009, 07:51:00

moim zdaniem to zrob badanie jak wczesniej ci pisalam bo u nas dokladnie na tej samej zasadzie noc wygladala myslalam jeszcze ze w dzien zadlugo spi i w nocy niemoze spac mial 1,5 roku jak przestalam ja usypiac w dzien a jak spala to niedluzej niz 2 godziny ale i tak to samo bylo czasami wrecz gorzej porobilismy badania i dziecko bylo zdrowe moj pediatr pytal jak jest w domu wszystko bylo okej i pytal taz o nia jak jest w dzien to wyszlo ze jest nadpobudliwa i okazuje sie to w nocy przez niespanie bo np. niemoze sie z nami dogada zawsze kiedy ona tego chciala duzo razy byl potworny krzyk ze ja nierozumiemy ,za duzo wrazen jak na jeden dzien np.basen zoo,i jakies zabawy kiedy niewiadomo jak sie smiala albo ktos ja wystraszyl tak dla zartow i tak ledwie zasnela to po godzinie picie chciala jak sie napila to tak na godzine i znowu picie po pol nocy robilam flache zjadala cala i to tez na godzine pomagal i co godzine picie juz bylo do rana w nocy potrafilam 2 butelki picia wypic i 1 butle mleka i czy jej sie chcialo pic to ja tez tego niewiem dlatego robilam to badanie na cukier bo niemoglam sama tego wykluczyc bo niewiedzialam czy jej sie chce pic czy nie . lekarz dal jej syrop hydroksyzyne i dawalam jej i wkoncu byl spokuj robcie cos bo sie wykonczycie i zrazicie do kolejnych dzieci to juz zadlugo trwa ja tez poltora roku sie meczylam prawie dwa bo zanim przespala kilka nocy z rzedu cale to prawie przez pol roku jej dawalam syrop .pozdrawiam was i trzymajcie sie i oby sie wszystko wyjasnilo.[addsig]
[url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200511154580.png[/img][/url] <br> <br>[url=http://slub-wesele.pl/][img]http://s9.suwaczek.com/20090808265253.png[/img][/url]
Początkująca
21-08-2009, 23:37:00

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
08-11-2009, 21:47:09

Panie Arturze jestem mamą Jasia który ma obecnie 19mieś.
Mieliśmy takie same problemy jak Pana pociecha,synek przeszedł szereg badań w Radomiu i w Warszawie.
Takie objawy to są objawy neurologiczne,
Pana synka powinien koniecznie zobaczyć neurolog i to najlepiej z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Mój Jaś jest obecnie na lekach neurologicznych i nasze problemy znikneły.
Mój synek przesypia całe noce,nie złości się i nie rzuca podczas snu
Początkująca
25-11-2009, 11:12:44

witam, ja również polecam udac się do neurologa z dzieciątkiem - to nic strasznego, a czasem może pomóc. ja mam 14 mies. córeczkę, z którą chodzę do neurologa, bo martwi mnie jej zasypianie-stęka, napinała mięśnie, wierci się, w nocy też się budzi-najczęściej pomaga picie, czasem mleko, ale czasami i zdarza się taka sytuacja, że nie chce ani pić, ani jeść, ani, żeby ją przytulić tylko płacze piszczy itp. Normalnie w dzieńzdarza się, że jest bardzo nerwowa, mimo że ogólnie jest bardzo wesołym i pogodnym dzieckiem. Zrobiono jej badanie fal móżgowych podczas snu-wyszło ok, teraz mamy skierowanie do poradni endokrynologicznej z podejrzeniem subklinicznej niedoczynności tarczycy - wyszło w badaniach krwi-zobaczymy co dalej. w każdym razie, nie ma co czekać. Czasem tak jest, że wszystko robimy, jak należy, a to i tak nie poamaga. Warto wybrać się do specjalisty(ów), żeby sprawdzili, co sie dzieje-nie zawsze to jest nasza, albo dziecka wina.
pozdrawiam :]
gość
12-05-2010, 13:54:13

Panie Arturze, minął ponad rok od rozpoczęcia dyskusji - jak sytuacja obecnie u Pana wygląda? Co okazało się być przyczyną i jakie było rozwiązanie?
Chyba mamy podobny problem, pozdrawiam serdecznie
gość
22-11-2011, 09:14:16

Nie ma to jak podać dziecku psychotropy.
Tylko pytanie - na czyją korzyść to jest działanie? Bo raczej nie na korzyść dziecka.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: