Reklama:

DZIWNE ZACHOWANIE DWULATKA.autyzm? (132)

Forum: Przypadki pediatryczne

gość
25-07-2009, 20:12:00

Do Gosi Juskowiak;
ja diagnozowałam córkę w Gdańsku 0585203830-ul Chopina i równolegle-prywatnie u dr.Teresy Nitki-w Gdańku-tel;06022843409-kapitalna pani doktor,z dużym doświadczeniem.
pozzdrawiam
gosiaelblag
Wtajemniczona
27-07-2009, 13:10:00

ja cały czas myślę o tym ze dniagnoza mogła byc nieprawidłowa, ale to ma niewielkie znaczenie uważam. Pracuje z dzieckiem czy z autyzmem czy bez niego. Moim zdaniem zasady są podobne. Przed pójściem do szkoły córka bedzie musiała powtórzyc badania w kierunku autyzmu.
hania78
Początkująca
01-08-2009, 20:49:00

Witam wszystkich. Jestem po pobycie w Prokocimiu i po diagnozie co mojemu dziecku jest stwierdzono u niego encefalopatie i zespół aspargera, jest obserwowany w kierunku autyzmu w chwili obecnej staram się dla niego o przedszkole integracyjne i o opiekę pedagoga i logopedy oraz jak się da to i psychologa. Moje dziecko ma opinie z pięciu miejsc taką samą ( żadne o sobie nie wiedziało ). Pracując z dzieckiem dzień przy dniu widzę jego efekty, dzięki miejscom w których byłam, w których dano nam wskazówki jak z Karolkiem pracować nie widać u niego tak choroby. Każdy nie uczony stwierdzi że jest rozkapryszony lub źle wychowywany, a uczony widzi u niego upośledzenie i problem. Polecam fundacje MADA z Krakowa oraz Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie (Prokocim) tam robią różne badania i mówią o wszystkim, tam nam pomogli najwięcej i z Czeladzi stowarzyszenie dla dzieci z autyzmem. Służę pomocą i kontaktami. Pozdrawiam

Ps. Gosia Juskowiak i Gosia Elbłąk czytając wasze opisy dzieci czyje się jakbym widziała swoje na początku kiedy to nie wiedziałam co się dzieje takiego z moim dzieckiem. To forum jest bardzo pomocne i dzięki niemu znajdziecie pomoc dla swojego dziecka tak jak ja.[addsig]
inka
Początkująca
21-08-2009, 11:21:00

Witam! Jesteśmy już z córcią po wizycie na oddziale neurologii dziecięcej. Zrobiono jej wszystkie podstawowe badania, które zresztą miała już zrobione po urodzeniu. Jak na razie wszystkie wyniki są dobre. Czekamy na wynik rezonansu magnetycznego. Neurolog wykluczyła autyzm, psycholog też. Choć nikt mi tego prosto w oczy nie powiedział, psycholog sugerowała zespół FAS, z tym że ja alkoholu nie pijam, więc nie wiem jakim sposobem. Wiem, że sugerują się wyglądem fizycznym córci.
Zapisałam Sarę na wizytę w Instytucie Wspierania Rozwoju w Gdańsku, jeśli macie jakiś opinie na temat tej jednostki to proszę o wpis na forum.
Od tygodnia podaję córce nootropil i choć lekarz kazał uzbroić się w cierpliwość my z mężem już widzimy poprawę. Zrobiłam jej badanie kału na obecność grzybów- wynik dobry.
Zgadzam się z twierdzenie, że nie ważne co zdiagnozują trzeba leczyć. Diagnoza to nie wyrok. Ja również byłam dziecki z problemami rozwojowymi co nie przeszkodziło mi ukończyć studiów, czy być najlepszym uczniem w szkole średniej. A w podstawówce chcieli mnie wysłać do szkoły specjalnej. Jedno wiem na pewno, człowiek to "skarbnica" i nie wiesz co z niej wyciągniesz.
Jeszcze jedno pytanie do qolo, Piszesz, że u Twojego synka stwierdzono zespół aspargera. To jest najlżejsza postać autyzmu. to dlaczego jeszcze diagnozujesz synka w kierunku autyzmu. Przecież to się wyklucza.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. [addsig]
gosia33
Początkująca
29-08-2009, 12:22:00

Mój synek bardzo często miewa regres który *** autyzm, jest pod kontrolą w poradni autystycznej i tam mówią że to autyzm, twierdzą że widzieli bardzo różnych dzieci tyle że autyzm u nich wszystkich nie wygląda i *** się tak samo, nie u wszystkich dzieci występują wszystkie takie same cechy. Niektóre dzieci w te dni dobre nie wyglądają wcale na chore nikt po nich nie stwierdzi choroby. [addsig]
inka
Początkująca
04-09-2009, 06:05:00

Witam,mój synek właśnie skończył dwa latka i ciagle macha rękami(bardzo mnie to martwi).Poza tym bardzo łądnie mówi.Posługuje sie zdaniami nawet 4 wyrazowymi,mówi np."mamusiu kocham cię najbardziej na swiecie",mam z nim dobry kontakt,reaguje na polecenia,zazwyczaj chętnie je wykonuje.Natomiast mówi o sobie po imieniu,nie uzywa"ja",bawi się zabawkami np.wozi samochody na przyczepie,daje misiom jeśc,pić,mówi do nich.Jeżeli chodzi o zabawę z dziećmi to często się denerwuje,jak coś mu zabierają,ostanio nawet bije dzieci te które zna,obcym nie dokucza tylko reaguje płaczem jak mu coś zabiora.Wogóle jest bardzo wrażliwy,nawet lekko się uderzy to idzie do mnie z płaczem aby go przytulić.Jestr też nerwowy,zagryza zęby i pięści.Chociaż z niektórymi dziećmi bawi się bardzo ładnie,biegają,naśladują siebie.Martwi mnie to machanie rekami bo nie widziałam aby jakieś dziecko tak robiło,ostatnio lubi noga kopać piasek i jak sie kurzy to macha aż unosi sie przy tym na palcach,tak mu się to podoba.Dodam,że psycholog wykluczył u niego autyzm w wieku 19 miesięcy.Proszę o odpowiedź co myślicie o zachowaniu mojego synka?pozdrawiam
przerażona
gość
24-09-2009, 08:29:14

Ja mam pytanie do pani Anny z Elbląga. Po jakim czasie, od momentu podania Nootropilu, pani corka zaczęła mowic?
Wtajemniczona
27-09-2009, 14:32:20

Być moze był to jakiś zbieg okoliczności, ale po 2 miesiacach były pojedyncze słowa, po pół roku zdania 3-4 wyrazowe, obecnie mineło 1,5 roku, zrobiłam pare razy przerwę w podawaniu (w te wakacje nie podawałam wcale) i dziecko jest uznawane w przedszkolu za gadułę. Czasami mówi troche bez sensu (nie na temat) ale wyrazów jak najbardziej uczy sie i musimy uważać bo powtarza po wszystkich RÓŻNE słowa ... :)
gość
28-09-2009, 05:53:00

Bardzo dziekuje za odpowiedz! Moja coreczka ma 2lata i 8 miesiecy, mowi tylko: daj, nie i caly czas gaworzy. Liczy do 10, umie powtarzac, kiedy ja poprosze. Widze tez inne objawy autyzmu. Zaczelam od neurologa, od 10 dni podaje Nootropil, ale zmian nie widze. Mam nadzieje, ze za dwa miesiaca cos ruszy w tym kierunku.
gość
02-10-2009, 20:23:37

Karolino, bardzo proszę o namiary na konkretnych lekarzy z Prokocimia i jaka poradnia. Moje dziecko też nie mówi i na pewno ma opóźniony rozwój.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból brzucha ciągły u 6-latki
Dzień dobry Córka od ponad roku skarży się na ból brzucha. Dwukrotnie w odstępie 10 m-cy miała USG, które nic nie wykazało. W 08.2023 wyszła obniżona hemoglobina. Od września bierze żelazo Ferum, wit B, Wit C, Sanprobi IBS, kwas foliowy. Jest pod opieką hematologa. Obecnie wyniki w normie. W 10.2023 we krwi były przeciwciała p. gliscie ludzkiej, dostawala Vermox. W 02.2024 wynik w normie, dodatkowo na toksykaryze wynik ujemny. Tabletki typu nospa lub ibuprofen, ciepły termofor nie działa w opinii dziecka. Jeżeli jest zajęta zabawa, to się nie skarży, ale w innych przypadkach boli ją od przebudzenia, do zaśnięcia. Zdarzało się że przychodziła w nocy, zbudzona bólem. Chodzi do przedszkola. Ma apetyt, normalny stolec - ciemny z uwagi na żelazo. Do por. Gastroenterologicznej dziecięcej czeka się się ok 7 m-cy. Jak pomóc, co jeszcze zbadać? Pediatra proponuje wizytę u psychologa...
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe, który może być stosowany do pierwszych dni życia. Probiotyk ten jest często stosowany w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Jakie cechy powodują, że chętnie sięgacie po dany probiotyk dla dziecka? Czekamy na Wasze odpowiedzi! W międzyczasie weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody! Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Reklama: