Reklama:

prawidłowy jadłospis 6-miesięcznego dziecka (135)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
04-01-2017, 13:24:22

Witam , moja córeczka ma 6 i pół miesiąca i waży 6.100 wczoraj byliśmy na szczepieniu i lekarz twierdził że za mało u ze przestaje mu się to podobać. Daj ej jej mleczko bebilon , obiadki z mięsem , wzywam i maselkiem (sama gotuje) owoce , rybe , jajko ale oba wszystkiego zje po trochu i nie chce wiecej . Mleka wypija góra 150 ale przeważnie 120 . Kaszki tez jej za bardzo nie smakują. Czy mam się martwić. Dodam że urodziła się z wagą 3300. W 36 tyg. Byla taka duża przez moją cukrzycę ciążowa
gość
13-01-2017, 16:02:53

Witam,
Masa ciała dziewczynki rzeczywiście jest mała. Sugeruję wizytę u pediatry, który osobiście zbada dziecko, prześledzi dotychczasowy rozwój córki w odniesieniu do siatek centylowych i zaproponuje badania oraz dalsze postępowanie.
Jeśli chodzi o dietę dziecka w 6 mc.ż. to według zaleceń powinno jeść 5 posiłków dziennie, w tym 4 posiłki mleczne o objętości ok.150-160ml. Dieta dziecka w tym wieku powinna zawierać : gotowane, miksowane warzywa (np. marchew) lub owoce (np. jabłko, banan)a także mięso, jajo, puree ziemniaczane. Odpowiednie są też kaszki/ kleiki bezglutenowe. Produkty zbożowe, w tym gluten, powinny być wprowadzane w małych ilościach, w dowolnym momencie po ukończeniu 4 mc.ż. do 12mc.ż.
Jeśli chodzi o napoje to wodę można podawać bez ograniczeń. Soki (100%, przecierowe, bez dodatku cukru, pasteryzowane) w ilości maksymalnie do 150 ml na dobę (porcja liczona razem z ilością spożytych owoców).
W razie pytań zachęcam także do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark.
www.medipark.pl/oferta/emedi24/
gość
31-01-2017, 13:32:21

No super mleko modyfikowane to syf? Właśnie w życiu bywa różnie tak było i że mną przy pierwszym dziecku karmiła piersią do 2 Lat bo tyle miałam pokarmu a przy drugiej córci nie mam pokarmu więc co miała bym podac dziecku jeżeli nie mleko modyfikowane?????? Najlepiej zaglodzic dziecko bo to syf???? tak samo z tymi sloiczkami chemia.???? To ciekawe z czego pani gotuję te obiadki bo kupując marchewkę z sklepu to według pani nie jest chemia? A mięso kupując w sklepie lub w mięsnym to pewnie też nie chemia? To dopiero syf obstrzykniety i myty w solankach. No chyba że ma pani swoje gospodarstwo ekologiczne i z tego czerpie pani produkty mięsne i warzywne
gość
01-02-2017, 14:42:44

Ciekawe czy Pani wyszukuje tych warzywek bez sztucznych nawozów i natryskow :) nie zawsze te ładne są te najlepsze. A co do szczepień to póki co dzieciaczki są zdrowe. Ale życzę żeby damulka nie musiała odwracać świata do góry nogami żeby ratować życie swoim dzieciom. Podczas, gdy my posiedzimy z pociechami 3 dni w domu z syropkiem.
gość
02-02-2017, 21:23:14

Jestem mamą 6 miesięcznej Michalinki.
Michalina urodzona z niską masą, bo 2400 teraz waży 6450g lekarz powiedział, że jest OK
Nasz jadłospis wygląda tak:
6:30-7:00 ok 30ml wody przegotowanej
7:30-8:00 ok 120-160ml mleka Bebilon 1
11:00-11:30 ok 120-160ml mleka Bebilon 1
14:30-15:00 zupka osobiście gotowana przecierana przez sitko ( marchew, korzeń pietruszki, indyczek, brokuł, ziemniaczek) jak nie daje ziemniaczka to zasypuje grysikiem, od czasu do czasu daje mały pierścień z pora. Nie zjada jej wiele, kilkanaście łyżeczek. Gdzie muszę wychodzić z siebie, robić miny, muszą latać lyzeczkowe samoloty 😐
po zupce soczek ok 100ml
17:30-18:00 jabłuszko lub bananek i jedno i drugie bardzo lubi
Herbatka rumiankowa ok 50ml
19:30-20:00 ok 160-180ml mleka Bebilon 1
00:00-00:30 ok 180-200ml mleka Bebilon 1

Moja Michalina domaga się jeszcze nocnego dokarmiania. Nie daje jej kaszek, bo nie za bardzo je lubi. Jajeczko będziemy zaczynać od poniedziałku. Jedzenia ze słoiczka probowałyśmy jako pierwsza łyżeczka, ale na pierwszej łyżeczce się kończyło. Warzywa kupowane gdzie popadnie. Jajka mamy swojskie
gość
03-02-2017, 22:10:55

Przestańmy się krytykować , bo baby mają to do siebie, że się nie wspierają tylko sobie błędy wytykają.
Tak jesteśmy słaba płeć a tylko dlatego , że nie wytrzymujemy presji ze możemy coś zrobić żle a facet na ogół ma to w dup...e Za wszelką cenne chcemy być idealne i dlatego krytykujemy innych aby siebie
"wybielić" facet ma fajną cechę " chce być szczęśliwy inni mnie nie interesują" DROGĘ KOBIETY PROSZĘ WAS SPRÓBUJEMY I MY TAK ŻYĆ , A BĘDZIE NAM WSZYSTKIM LEPIEJ :)
do pani co napisała ten fragment:
Jest pani "matka, kobietą roku" - brak krytyki , dużo zrozumienia jednym słowem brać przykład z pani.
"U obu pań,antysłoiczkowych widzę ogromne problemy z pisownią.Może to dysleksja,a może przemęczenie? Każda matka wie najlepiej co dobre dla jej dziecka,a jeśli nawet nie wie,to od tego właśnie są owe strony,powinnyśmy służyć sobie tu radami,a nie krytykować się i robić z siebie matki roku. Mam czwórkę dzieci w wieku od 19 lat do 6 miesięcy,wszystkie wychowane na butelce i mleku modyfikowanym,gdyż z powodów zdrowotnych nie mogłam karmić piersią.Zupki i obiadki robiłam sama lub ratowałam się słoiczkami,czy jestem przez to gorszą matką?Dzieci zawsze szczepiłam i podawałam witaminy zarówno naturalne(owoce,warzywa) jak i suplementy np.tran.Moje dzieci 19,15 i 13 lat są piękne i rozwijają się całkiem normalnie,mają zdrowe zęby,kości i nie mają problemów w nauce i najważniejsze uważają,że jestem najlepszą mama na świecie,mam nadzieję,że moje najmłodsze szczęście będzie rozwijać się równie prawidłowo pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociech,cieszcie się wspólnymi chwilami,dzieci tak szybko dorastają"
gość
07-02-2017, 20:38:16

Witam, zastanawiam się czy moja córka nie je za mało, a ma 5 miesięcy i wygląda na szczęśliwa
7 120ml mleka
10 120ml mleka
12.30 120 do 150 ml zupy jarzynowa
15 60ml owoców
17 12pml mleka
19.30 120 do 150 ml kaszki mleczko ryzowej
Czasem sie zdarza, że koło 23 coś wypije z mleka, zwykle ok 100 ml, jeśli zje mało kaszki, lub zupy.
Córka jest bardzo długa i nie jest gruba, ale za to bardzo aktywna. Niestety nie da się więcej w butelce dać mleka.
gość
02-03-2017, 21:34:48

Gość 2014-07-24 20:06:22
nierozumiem jak mozna faszerowac dziecko sloikami ze sztucznym jedzeniem, ktore deformuje dzieci!!bo co bo wygodne? a pozniej patrzec jaka krzywice i choroby maja dzieci w wieku dorastajacym , ja swoim dzieciom wsyztsko gotuje sama , szukam najlepszych warzyw i owocow, nigdy nie podalam sloika i karmilam, piersia przez 7 meisiecy , zamiast sokow naslodzonych i chemicznych, gotuje kompot , ktory jest zdrowszy i tanszy, kaszki tez *** dzieci i wygladaja jak napompowane dlatego robie naturalna manne , lub owsianke , ludzie ...kiedys nie bylo chorob ludzie ejdli naturalnie a teraz wsyztsko chemia.... nawet nie szczepie dzieci bo to kolejny wymysl dla ciemnoty podczas kiedy w innych krajach wysoko rozwinietych szczepienia sa zabronione...moje dzieci wogole nie choruja i wygladaja pieknie i zdrowo. Rozwazcie drogie mamy czym sie chwalicie, bo to co prezentujecie jest hańbiące.Tylko nie dziwcie sie potem ze wasze dzieci maja problemy w szkole z nauka , maja krzywice albo inne choroby obecnego chemicznego wieku!!!
Kobieto weź sie zastanów zanim napiszesz takie Bzdury !! Słoiczki dla malutkich dzieci są specjalnie przygotowane w odpowiednich warunkach i z najwyższej jakości produktów, można przeczytać na naklejce skład produktów i nigdy nie ma tam żadnej chemi albo konserwantów. Ja osobiście przeważnie gotuje sama ale jak jadę w podróż czy tym podobne to kupuje słoiczek i nigdy ale to nigdy nie spotkałam się z niczym innym tylko ekologicznymi składnikami jak warzywa czy mięso !
gość
15-03-2017, 07:47:27

Jeśli chodzi o nas to zczynałyśmy od gotowych słoiczkow. Do kolezanki, która jest im przeciwna dedykuję artykuł:
http://www.czerwonypomidor.pl/gotowe-posilki-dla-niemowlat/
W którym jest ładnie i dokłądnie opisane czemu takie posiłki są wartościowe. Wszystko jest dokładnie przebadane oraz jedzenie jest odpowiednie dla malucha.
gość
15-03-2017, 12:54:20

Hmm czasem lepiej słoiczek bo są w nim produkty organiczne a takie czasem nie da się kupić w lokalnym sklepie. Wszędzie pisze żeby używać organiczny produktów. My niestety nie używamy organicznych warzyw i owocow

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: