Podwyższony poziom cholesterolu (hipercholesterolemia) jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu.
Dieta obniżająca poziom cholesterolu - Objawy i przebieg
Podstawowym narzędziem w profilaktyce cholesterolowej jest odpowiednia, zdrowa dieta, do której należy przyzwyczajać dzieci już najmłodszych lat. W wielu krajach zaleca się badania przesiewowe poziomu cholesterolu i trójglicerydów już w populacji dziecięcej, zwłaszcza gdy w rodzinie występowały incydenty wczesnego zachorowania na udary mózgu, nadciśnienie, chorobę niedokrwienną lub zawał serca, albo gdy u rodziców lub rodzeństwa stwierdzono wyraźnie podwyższony poziom cholesterolu.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Jeżeli w Twojej rodzinie występowały opisane powyżej czynniki ryzyka, poproś swojego lekarza o skierowanie na badanie u dziecka parametrów tzw. gospodarki lipidowej (tłuszczowej). Podobne badania są zalecane także u każdego otyłego dziecka.
Pamiętaj, że największą wartość mają oznaczenia całości lipidogramu, na który składają się: cholesterol całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL oraz trójglicerydy.
Rozdział cholesterolu na frakcje jest ważny, ponieważ przykładowo wysoki cholesterol HDL jest bardzo korzystny (ma działanie ochronne), a wysoki cholesterol LDL odwrotnie - jest szczególnie groźny i przyspiesza miażdżycę.
Dieta obniżająca poziom cholesterolu - Leczenie
W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu całkowitego i/lub cholesterolu LDL należy zmienić swoją dietę tak, aby maksymalnie unikać:
- ciastek, słodyczy, batoników, czekolady,
- masła, smalcu, boczku, tłustych wędlin i tłustych mięs,
- śmietany i serów o wysokiej zawartości tłuszczu,
- chipsów (zawierają nawet 30-40 gramów tłuszczu w 100 gramach produktu!),
- rytek i innych potraw smażonych na głębokim tłuszczu.
W zamian dieta powinna zawierać ryby (2-3 razy w tygodniu), białe mięso (kurczak, indyk) oraz dużo świeżych jarzyn, warzyw i owoców. Z pieczywa preferowany powinien być chleb ciemny, pełnoziarnisty, a z tłuszczów - tłuszcze roślinne.
Uwaga! Ograniczenie spożycia cholesterolu nie może dotyczyć dzieci do 3 roku życia, które dla prawidłowego rozwoju wymagają większej podaży tłuszczu i cholesterolu. Tym niemniej już w pierwszych 3 latach życia można zaszczepić dziecku zdrowe obyczaje żywieniowe, takie jak ograniczanie spożycia słodyczy i przekąsek ze zwiększeniem spożycia warzyw i owoców.