Fruktoza jest cukrem prostym będącym składnikiem dwucukru sacharozy (cukru trzcinowego lub buraczanego). W postaci cukru prostego występuje w miodzie i wielu owocach.
Fruktoza - Objawy i przebieg
Fruktoza w przeciwieństwie do innych cukrów prostych (glukozy i galaktozy) wchłania się z jelit w sposób bierny, bez pomocy błonowych białek transportowych. Z tego powodu była niegdyś rekomendowana jako składnik cukrowy tzw. homogenatów, specjalnych mieszanek dla dzieci z poważnym uszkodzeniem śluzówki jelita.
Obecnie w przypadkach takich stanów, nazywanych enteropatią, stosuje się nowoczesne mieszanki mlekozastępcze, a sama fruktoza nie jest już zalecana jako źródło węglowodanów. Dzieje się tak tym bardziej, że fruktoza może być szkodliwa w niektórych stanach chorobowych.
Aktualne zalecenia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) negatywnie opiniują jakiekolwiek domieszki fruktozy do żywienia niemowląt do 4-6 miesiąca życia.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Dobierając mieszankę mleczną dla swojego dziecka zwróć uwagę także na skład węglowodanowy. W razie potrzeby skonsultuj się z lekarzem. Bezwzględnie zasięgnij konsultacji specjalisty, jeżeli u dziecka występują nagłe niepokojące objawy po podaniu zwykłego cukru (sacharozy) albo mieszanki mlecznej zawierającej sacharozę lub fruktozę. Może to być objaw groźnej choroby nazywanej fruktozemią.
Fruktoza - Leczenie
Pamiętaj aby nie dosładzać cukrem gotowych mieszanek, ani nie stosować u dziecka do 4-6 miesiąca życia mieszanek zawierających fruktozę.