Druga część opracowania omawiającego profilaktykę chorób alergicznych u dzieci przedstawia zagadnienia doboru mieszanek mlecznych i czasu wprowadzania pokarmów silnie alergizujących.
Kontynuacja omówienia aktualnego stanowiska grupy ekspertów Komitetu Żywienia i Sekcji Alergii i Immunologii Amerykańskiej Akademii Pediatrii, podsumowującego zalecenia dotyczące tzw. wczesnej interwencji żywieniowej w aspekcie profilaktyki chorób alergicznych u dzieci.
Ad 3
Możliwości zapobiegania rozwojowi chorób alergicznych poprzez żywienie dzieci zdrowych mieszankami zawierającymi hydrolizaty białek mleka
Częstym problemem w praktyce jest niemożność utrzymania laktacji na poziomie zapewniającym wyłączne karmienie piersią przez 4-6 miesięcy. Powstaje wtedy pytanie jaką mieszankę mleczną zastosować u dziecka zdrowego i nie mającego jeszcze objawów alergii, ale pochodzącego z rodziny obciążonej chorobami atopowymi.
Większość badań poświęconych temu zagadnieniu, w tym najbardziej znane niemieckie badania GINI, sugerują, że dzieci z rodzin obciążonych atopią nie powinny w pierwszych 4-6 miesiącach życia otrzymywać mleka modyfikowanego zawierającego pełne białko mleka krowiego. Aby zmniejszyć ryzyko reakcji alergicznej w wieku późniejszym, a zwłaszcza zmniejszyć ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry, dzieci takie, pomimo, że są zdrowe i bezobjawowe, powinny otrzymać hydrolizat białek mleka. Dopuszczalne jest zastosowanie hydrolizatów częściowych (dostępnych bez recepty i oznaczonych jako HA), ale nieco skuteczniejsze wydają się hydrolizaty wysokiego stopnia. Są one niestety mniej smaczne i wyraźnie droższe od mieszanek typu HA.
Brak jednoznacznej odpowiedzi jak długo powinno trwać profilaktyczne podawanie hydrolizatów białek mleka. W cytowanych badaniach GINI stosowano je do ukończenia 6 miesięcy, pozostawiając potem rodzicom wolny wybór mieszanki. Być może korzystne byłoby wydłużenie okresu profilaktyki, ale brak jest wiarygodnych badań naukowych oceniających efekty profilaktycznej zmiany mieszanki u dzieci zdrowych w wieku powyżej 6 miesięcy. Z tego powodu aktualne zalecenia ekspertów koncentrują się na interwencji dietetycznej w pierwszych 6 miesiącach.
U dzieci z rodzin obciążonych alergią nie powinno się stosować profilaktycznie mieszanek sojowych ani aminokwasowych. Te pierwsze są jednoznacznie nieskuteczne, a te drugie są stosowane wyłącznie do leczenia ciężkich alergii i nie były dotąd badane pod kątem profilaktycznego stosowania u dzieci jeszcze bezobjawowych.