Niedobór żelaza jest jednym z najpowszechniej występujących na świecie niedoborów żywieniowych o potencjalnie groźnych następstwach. W artykule podsumowano aktualne stanowiska Komitetu Żywienia European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN), Komitetu Żywienia American Academy of Pediatrics oraz Centers for Disease Control and Prevention dotyczące roli żelaza w żywieniu niemowląt, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń jak zapobiegać niedoborowi żelaza.
Żelazo w pokarmie kobiecym i w mlekach modyfikowanych
Zawartość żelaza w pokarmie kobiecym wynosi ok. 0,3-0,5 mg/l.2 Podobna jest jego zawartość w mleku krowim, ale wchłanianie żelaza z pokarmu kobiecego jest ok. 5 razy lepsze niż z mleka krowiego (50% vs. 10%).10 Zawartość żelaza w mieszankach mlecznych waha się od 1 mg/l (w mlekach niewzbogacanych w żelazo) do 15 mg/l (w niektórych preparatach wzbogacanych w żelazo).11 Jak wynika z tabeli 1, w której przedstawiono zalecenia dotyczące zawartości żelaza w mlekach modyfikowanych, w tym najbardziej aktualne wytyczne europejskie opracowane przez Scientific Committee on Food, 11 nie ma zgodności odnośnie optymalnego stężenia żelaza w mieszankach dla niemowląt.
Tabela 1
Zalecane stężenia żelaza w mlekach modyfikowanych | |||
Rok |
Zalecenia |
Min (mg/l) |
Max (mg/l) |
1977 |
ESPGHAN |
7 |
- |
1981 |
Codex Alimentarius |
1 mg / 100kcal |
- |
1991 |
Dyrektywa Unii Europejskiej |
3 |
11 |
1998 |
Life Science Research Office |
1,3 |
11 |
1999 |
American academy of Pediatrics |
4 |
12 |
2003 |
Scientific Committee on Food |
|
|
|
Mleko modyfikowane początkowe |
0,3 mg / 100kcal |
1,3 mg / 100kcal |
Mleko modyfikowane następne |
0,6 mg / 100kcal |
1,7 mg / 100kcal |
|
Preparaty sojowe początkowe |
0,45 mg / 100kcal |
1,9 mg / 100kcal |
|
Preparaty sojowe następne |
0,9 mg / 100kcal |
2 |
Źródła żelaza
W tabeli 2 przedstawiono zawartość żelaza w niektórych produktach spożywczych.3 Dobrym źródłem żelaza jest wątroba wieprzowa, cielęca, żółtko jaja kurzego, mięso, a w mniejszym stopniu zielone i żółte warzywa, owoce. Przyswajalność żelaza z produktów spożywczych jest zróżnicowana i waha się od < 1 % do >25%. Żelazo hemowe, występujące w mięsie, drobiu oraz w rybach, jest wchłaniane w 20-25%. Dostępność żelaza niehemowego, obecnego w produktach roślinnych oraz produktach wzbogacanych w żelazo, jest gorsza i wynosi ok. 5-10%.12 Przyswajalność żelaza zwiększa się w obecności produktów bogatych w witaminę C. Związki wiążące żelazo, takie jak fityniany obecne w produktach zbożowych i sojowych, upośledzają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego.
Tabela 2
Zawartość żelaza w pokarmie kobiecym oraz niektórych produktach spożywczych | ||
Produkt |
|
Żelazo (mg) |
Pokarm kobiecy |
100ml |
0,4 |
Wątroba wieprzowa |
100 g |
17 |
Wątroba cielęca |
100 g |
10 |
Mięso wołowe |
100 g |
2,5-3,5 |
Jabłka |
100 g |
0,3 |
Ziemniaki |
100 g |
1 |
Szpinak |
100 g |
3,9 |
Żółtko jaja kurzego |
Sztuka |
0,95 |
Niedobór żelaza
Niedobór żelaza w okresie dziecięcym najczęściej występuje u niemowląt w czasie szybkiego wzrastania (6-24 miesiąc życia) i wynika ze stopniowego wyczerpywania się zapasów żelaza zgromadzonych przez dziecko w okresie życia płodowego oraz ograniczonej podaży tego pierwiastka w diecie niemowlęcia. Ryzyko wystąpienia niedoboru żelaza zależy od sposobu żywienia. Szacuje się, że w przypadku niemowląt żywionych wyłącznie piersią ryzyko niedoboru żelaza w 9-12 m.ż. wynosi ok. 20%, u niemowląt spożywających mleka modyfikowane wzbogacane w żelazo - ok. 8%. Największe zagrożenie, wynoszące ok. 30-40%, stwierdza się u niemowląt żywionych mlekami niewzbogacanymi w żelazo lub niemodyfikowanym mlekiem krowim.3 Na wystąpienie niedoboru żelaza narażone są również niemowlęta urodzone przedwcześnie oraz dzieci matek chorych na cukrzycę. Nasilenie niedoboru żelaza może się wahać od niedoboru nie powodującego zaburzeń fizjologicznych do niedokrwistości z niedoboru żelaza upośledzającej czynność wielu układów i narządów.1