Reklama:

Żelazo w żywieniu niemowląt

Dr hab. med. Hanna SZAJEWSKA, Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Akademia Medyczna w Warszawie

Ten tekst przeczytasz w 9 min.

Żelazo w żywieniu niemowląt

Panthermedia

Matka i niemowlę

Niedobór żelaza jest jednym z najpowszechniej występujących na świecie niedoborów żywieniowych o potencjalnie groźnych następstwach. W artykule podsumowano aktualne stanowiska Komitetu Żywienia European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN), Komitetu Żywienia American Academy of Pediatrics oraz Centers for Disease Control and Prevention dotyczące roli żelaza w żywieniu niemowląt, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń jak zapobiegać niedoborowi żelaza.

Reklama:

Żelazo w pokarmie kobiecym i w mlekach modyfikowanych

Zawartość żelaza w pokarmie kobiecym wynosi ok. 0,3-0,5 mg/l.2 Podobna jest jego zawartość w mleku krowim, ale wchłanianie żelaza z pokarmu kobiecego jest ok. 5 razy lepsze niż z mleka krowiego (50% vs. 10%).10 Zawartość żelaza w mieszankach mlecznych waha się od 1 mg/l (w mlekach niewzbogacanych w żelazo) do 15 mg/l (w niektórych preparatach wzbogacanych w żelazo).11 Jak wynika z tabeli 1, w której przedstawiono zalecenia dotyczące zawartości żelaza w mlekach modyfikowanych, w tym najbardziej aktualne wytyczne europejskie opracowane przez Scientific Committee on Food, 11 nie ma zgodności odnośnie optymalnego stężenia żelaza w mieszankach dla niemowląt.

Tabela 1

Zalecane stężenia żelaza w mlekach modyfikowanych
Rok

Zalecenia

Min (mg/l)

Max (mg/l)

1977

ESPGHAN

7

-

1981

Codex Alimentarius

1 mg / 100kcal

-

1991

Dyrektywa Unii Europejskiej

3

11

1998

Life Science Research Office

1,3

11

1999

American academy of Pediatrics

4

12

2003

Scientific Committee on Food

 

 

 

  Mleko modyfikowane początkowe

0,3 mg / 100kcal

1,3 mg / 100kcal

  Mleko modyfikowane następne

0,6 mg / 100kcal

1,7 mg / 100kcal

  Preparaty sojowe początkowe

0,45 mg / 100kcal

1,9 mg / 100kcal

  Preparaty sojowe następne

0,9 mg / 100kcal

2

Źródła żelaza

W tabeli 2 przedstawiono zawartość żelaza w niektórych produktach spożywczych.3 Dobrym źródłem żelaza jest wątroba wieprzowa, cielęca, żółtko jaja kurzego, mięso, a w mniejszym stopniu zielone i żółte warzywa, owoce. Przyswajalność żelaza z produktów spożywczych jest zróżnicowana i waha się od < 1 % do >25%. Żelazo hemowe, występujące w mięsie, drobiu oraz w rybach, jest wchłaniane w 20-25%. Dostępność żelaza niehemowego, obecnego w produktach roślinnych oraz produktach wzbogacanych w żelazo, jest gorsza i wynosi ok. 5-10%.12 Przyswajalność żelaza zwiększa się w obecności produktów bogatych w witaminę C. Związki wiążące żelazo, takie jak fityniany obecne w produktach zbożowych i sojowych, upośledzają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Tabela 2

Zawartość żelaza w pokarmie kobiecym oraz niektórych produktach spożywczych

Produkt

 

Żelazo (mg)

Pokarm kobiecy

100ml

0,4

Wątroba wieprzowa

100 g

17

Wątroba cielęca

100 g

10

Mięso wołowe

100 g

2,5-3,5

Jabłka

100 g

0,3

Ziemniaki

100 g

1

Szpinak

100 g

3,9

Żółtko jaja kurzego

Sztuka

0,95

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza w okresie dziecięcym najczęściej występuje u niemowląt w czasie szybkiego wzrastania (6-24 miesiąc życia) i wynika ze stopniowego wyczerpywania się zapasów żelaza zgromadzonych przez dziecko w okresie życia płodowego oraz ograniczonej podaży tego pierwiastka w diecie niemowlęcia. Ryzyko wystąpienia niedoboru żelaza zależy od sposobu żywienia. Szacuje się, że w przypadku niemowląt żywionych wyłącznie piersią ryzyko niedoboru żelaza w 9-12 m.ż. wynosi ok. 20%, u niemowląt spożywających mleka modyfikowane wzbogacane w żelazo - ok. 8%. Największe zagrożenie, wynoszące ok. 30-40%, stwierdza się u niemowląt żywionych mlekami niewzbogacanymi w żelazo lub niemodyfikowanym mlekiem krowim.3 Na wystąpienie niedoboru żelaza narażone są również niemowlęta urodzone przedwcześnie oraz dzieci matek chorych na cukrzycę. Nasilenie niedoboru żelaza może się wahać od niedoboru nie powodującego zaburzeń fizjologicznych do niedokrwistości z niedoboru żelaza upośledzającej czynność wielu układów i narządów.1

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

Jak właściwie dbać o mikroflorę u dziecka?
Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych, produkcji niektórych witamin, syntezie kwasów tłuszczowych, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak dbać o mikroflor...
Jak naturalnie zwiększyć odporność u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jako rodzice zawsze staramy się dbać o zdrowie swoich dzieci. Jednak zdarza się, że dziecko uczęszczające do przedszkola często łapie infekcje i przeziębienie. Czy macie jak...
Reklama:
Reklama: